Новини

Бандера не винен у Волинській трагедії, – польський політик

Прем'єр-міністр польського уряду в 1991-1992 роках Ян Ольшевський закликав не звинувачувати Степана Бандеру у Волинській трагедії.

Політик заявив, що вважає Бандеру мислячим політиком. Він би не допустив Волинську трагедію, бо розумів її значення для радянської влади. Про це Ольшевський розповів у інтерв'ю виданню SE.pl, - пише Gazeta.ua.

"Безсумнівно, для поляків він є малоприємною особою, його заяви на тему Польщі були дуже недружніми. Але я хотів би наголосити і серйозно подумати: ця людина не мала з Волинським злочином нічого спільного", - каже екс-чиновник.

Бандера був ув'язненим, коли відбувалися ті події. Якщо і варто з кимось його пов'язувати, то із Романом Шухевичем. Але потрібне глибоке дослідження, аби зрозуміти ситуацію повністю, вважає політик.

"Акт геноциду проти польського населення міг бути вигідним лише для однієї сторони - радянської. І це, безумовно, завдало шкоди польській та українській справі. І тільки ця третя сторона буде отримувати зиск із цього. Бандера це розумів", - впевнений Ольшевський.

Він закликав польських та українських істориків разом вивчати, як радянська влада вчиняла розправи над поляками.

"Злочин проти польської держави Степан Бандера зробив лише один. Вбивство польського міністра внутрішніх справ полковника Броніслава Перацького у 1934-му. Важливо, що винна сторона, включаючи Бандеру, була засуджена до смертної кари. Але вирок не був виконаний. І дуже добре, що так сталося. Тому що Бандера зіграв надзвичайно важливу роль в історії боротьби українців за незалежність", - прокоментував він.

Політик наголосив, що Україну треба підтримати у збереженні її незалежності.

"Не можна не ставити питання про відмову від незалежності України, оскільки це просто польський договір. Сьогодні Україна бореться за державне існування. Ця війна з Росією може вступити в іншу, ще більш небезпечну фазу. І падіння України буде для нас повною катастрофою", - заявив Ольшевський.