Новини

Голова Інституту нацпам’яті назвав нелогічним вихідний 8 березня

Голова Українського інституту національної памяті Антон Дробович вважає «нелогічним» вихідний день в Україні на 8 березня.

«Позиція Інституту така: якщо це був день, зокрема, боротьби за трудові права жінок, то вихідний день в день перемоги трудових прав жінок є дуже нелогічним. Тому це не обов'язково має бути вихідний день», - сказав він в ефірі телеканалу Україна 24.

За словами Дробовича, зараз в Україні закінчують роботу над законопроєктом про свята і пам'ятні дати, і під час громадського обговорення кожен зможе висловити свою думку про те, чи потрібен вихідний день 8 березня. Він додав, що скасування вихідного цього дня - «не настільки принципова тема, як те, якими смислами його наповнювати»:

«Питання, чи сповідувати традиції радянської людини - "весна, краса"?.. Ні, це не сприймає багато хто, до речі, не сприймають і люди старшого віку цю радянщину».

8 березня у світі відзначають Міжнародний жіночий день. В Україні через вплив Радянського Союзу цей день довго вважався «жіночим святом», коли жінок вітали як «представниць прекрасної статі». У 2021 році в Києві пройшов уже традиційний Марш жінок, цього разу присвячений впливу пандемії коронавірусу на жінок і ратифікації Стамбульської конвенції.