Новини

Пояснили, чому газ населенню продають вдвічі дорожче від собівартості

Газ для населення продають із суттєвою націнкою, бо з неї кошти йдуть на сплату субсидій та податків.

Про це заявив виконувач обов'язків міністра енергетики Юрій Вітренко в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"Собівартість видобутку – приблизно 2,6 гривні. Тобто в 2–3 рази менше, ніж ціна, яку зараз платить населення. Потрібно ще враховувати тариф на передачу. Але в принципі у будь-якому разі собівартість набагато менша, ніж ринкова ціна", – каже Вітренко.

За його словами, виникає питання, чому не продавати газ для населення за собівартістю.

"Собівартість, умовно, 2,6 гривні, чому б не продавати по 2,6 гривні, а навіщо продавати по 6,99? Пояснюю. Тому що багато людей не може сплачувати навіть по 2,6 гривні. Тому що є пенсіонери, інваліди, є багато людей, які отримують субсидію. І ці субсидії потрібно з чогось сплачувати", – пояснив Вітренко.

З його слів, частину доходу "Нафтогазу" потрібно виділити на сплату податків.

"Ще є оператор ГТС, який обслуговує труби високого тиску. Це теж витрати. Тому, якщо "Нафтогаз" буде працювати тільки по собівартості, компанія не буде сплачувати достатню кількість грошей в держбюджет через податки, через дивіденди. А "Нафтогаз" практично весь прибуток сплачує в бюджет", - додає посадовець.

Він переконаний, якщо компанія не буде сплачувати податки у такому обсязі, то у бюджеті не вистачатиме коштів на субсидії, зарплати вчителям, медикам, пенсії, оборону.