Новини

В Альпах знайшли сліди віком 250 млн років

Група італійських та французьких дослідників знайшла на заході альпійських гір на висоті трохи більше двох кілометрів сліди доісторичної рептилії віком приблизно 250 мільйонів років. Раніше вважалося, що тварина не могла на той час там жити через масове вимирання, яке сталося перед тим.

Пише Громадське.

Перші сліди, які могли належати рептилії, археологи виявили ще у 2008 році. Але зібрати достатньо матеріалу, щоб встановити, що саме це була за тварина, вони змогли лише нещодавно. Це доісторичний вид Isochirotherium gardettensis, який віддалено нагадує сучасних крокодилів.

Дослідники наголошують, що не можуть точно встановити, якому саме ж виду належали сліди, але з урахуванням їхньої форми, довжини та інших анатомічних особливостей найбільш імовірним варіантом є саме Isochirotherium gardettensis.

З урахуванням розмірів слідів (близько 30 см у довжину) італійські науковці припускають, що рептилія, яка їх залишила, була принаймні чотирьох метрів у довжину.

Здивував дослідників саме вік слідів — він припадає на час через кілька мільйонів років після масового вимирання в регіоні. Сталося це вимирання внаслідок різкого підвищення температури. Раніше вважалося, що район тоді був непридатним для живих організмів. Ця ж знахідка свідчить, що тамтешня екосистема збереглася в певній формі — адже рептилії потрібна була їжа.

Результати свого дослідження науковці з Італії та Швейцарії виклали у виданні PeerJ.