Новини

В Україні з 2021-го не буде пенсій без стажу. Куди звертатися і чи є шанс на гроші

З 2021 року в Україні припиняться виплати тимчасової допомоги, яку отримували українці, котрі пішли на пенсію у 60 років з нестачею стажу для звичайних пенсійних виплат. Постанову про такі виплати ухвалив ще уряд Володимира Гройсмана 27 грудня 2017 року і вона діє з 1 січня 2018-го по 31 січня 2020-го.

Наукова співробітниця Інституту демографії та соціальних досліджень НАН Лідія Ткаченко розповіла, кого стосуватимуться зміни, а також куди звертатися і що робити людям, яким не вистачає стажу для пенсії.

Так, Ткаченко пояснила, що запровадження тимчасової допомоги від початку було передбачене на три роки і її скасування не буде стосуватися більшості пенсіонерів.

“Тимчасова допомога не називалася соціальною пенсією. Те, що її призначення було передбачене на три роки, від початку було записано в законі “Про підвищення пенсій”. Звичайно, більшість людей про це і не чули. Втім, більшості людей це й не буде стосуватися. Усе ж у тих людей, які зараз виходять на пенсію, вистачає стажу для того, щоб вийти на пенсію в 60 років”, – пояснила Ткаченко в ефірі Українського радіо.

Як змінилися правила і що робити

Експертка нагадала, що від 2004 року облік стажу здійснюється тільки за даними бази персоніфікацій пенсійного фонду і тільки на підставі сплачених внесків. Також навчання у вищих закладах не входить до стажу, як це було раніше. Люди, які зараз виходять на пенсію, мали здобути 27-28 років стажу до 2004 року. Ткаченко радить перевірити та підготувати усі документи. Окрім того, якщо у вас ще є час до пенсійного віку, то варто працювати офіційно.

“Страховий стаж є і зараз. Він у нас після 2004 року, це стаж, за який сплачено страхові внески, або ж воно зараховується кредитним періодом, наприклад, у ФОПів”, – зауважує експертка.