Новини

Війна в Ефіопії: влада заявила про взяття столиці бунтівного регіону

Прем'єр-міністр Ефіопії Абій Ахмед Алі заявив, що урядові сили завершили військову операцію й тепер повністю контролюють Мекеле - столицю бунтівного регіону Тиграй.

Повідомляє BBC.

Бойові дії тривали з початку листопада й могли дестабілізувати ситуацію в країнах Африканського Рогу.

"Я радий повідомити, що ми завершили й припинили бойові дії в регіоні Тиграй. Зараз ми зосередимося на відновленні регіону та наданні гуманітарно допомоги, поки федеральна поліція стримує кліку "Народного фронту визволення Тиграю", - написав прем'єр у твіттері.

Конфлікт між урядовими військами та сепаратистами з "Народного фронту визволення Тиграю" (НФВТ) не вщухає вже більш як три тижні. За цей час тисячі людей загинули або стали біженцями. ООН говорить про масштабну гуманітарну кризу.

З початку конфлікту Ефіопію залишили понад 40 тисяч людей.

На початку листопада прем'єр Абій Ахмед Алі оголосив про початок операції проти НФВТ.

Ахмед Алі, який у 2019 році отримав Нобелівську премію миру за вирішення багаторічного конфлікту з сусідньою Еритреєю, не дослухався до закликів міжнародної спільноти розпочати перемовини з сепаратистами.

Члени НФВТ тим часом обіцяють боротися до самого кінця.

Лідер повстанців Дебреціон Геберемікаель заявив, що буде продовжувати "захищати наше право на самовизначення" і "боротися з завойовниками до останнього".

Ефіопська влада раніше поставила перед сепаратистами ультиматум - здатися або очікувати наступу на Мекеле. Ультиматум сплив ще опівночі з середи на четвер 26 листопада. В п'ятницю військові вже оголосили про початок "фінальної фази" наступу.

Сотні людей загинули, тисячі жителів були змушені залишити свої домівки, поки ефіопські війська просувалися регіоном.