Новини

Як працюють шахрайські телефонні додатки

Шахраї створюють шкідливі програми для мобільних телефонів, за допомогою яких крадуть дані користувачів.

Якщо встановити мобільний додаток для запису особистих телефонних розмов, програма може викрасти дані й відправити їх аферистам. Останні згодом починають вимагати гроші та погрожують відправити знайомим усю отриману інформацію, пише «Сьогодні».

«Людина встановлює на гаджет вірусне програмне забезпечення. Вся інформація починає скачуватись. У такому разі необхідно одразу звернутися до кіберполіції. Шахраям потрібно сказати, мовляв, гроші дам трохи пізніше, приспати пильність і все робити відповідно до вказівок правоохоронців» , – говорить експертка з кібербезпеки Наталія Бугайова.

Ще одна популярна вірусна програма – визначник підписів. З її допомогою можна дізнатися, як номер мобільного підписаний у телефонах інших людей.

«У мене раптом збільшилася кількість спаму. Я була вражена, коли прочитала що ця програма торгує номерами. Ми даємо доступ до телефону, програма сканує всі номери й потім ці бази продаються різним банкам або рекламним компаніям», – розповідає студентка Олена, яка колись скористалася таким додатком.

Кіберексперти попереджають: якщо додаток вимагає повний доступ до всіх функцій смартфона, найімовірніше, що він вірусний.

«Зібравши дані, аферисти продають їх колекторам, шантажистам і просто рекламним компаніям», – говорить Наталія Бугайова.

Перш ніж завантажувати будь-який додаток на смартфон, Бугайова радить вивчити його рейтинг, відгуки користувачів, звернути увагу на спеціальні сертифікати.