Новини

Кешбек у банках може зникнути

Багато банків мотивують своїх клієнтів - власників платіжних карток - і залучають нових так званим кешбеком. Таку модель бонусів може повністю знищити ухвалення зареєстрованих у Верховній Раді законопроєктів.

Класичний банківський кешбек побудовано на комісії інтерчейндж. Суть такої операції - в тому, що людина платить карткою банку А в терміналі, який встановив банк Б. Останній сплачує першому 1,5% від суми кожної такої операції. Якщо банк А в рамках своєї програми лояльності хоче зробити приємно своєму клієнтові, він перераховує частину цієї винагороди на його рахунок.

У кінцевому підсумку всі програми лояльності так чи інакше лягають на плечі споживача. Наприклад, у вигляді вищої вартості товарів і послуг. В наявній ситуації пересічні споживачі, які не користуються кешбеком, платять тим, хто ганяється за щедрими банківськими пропозиціями. Цим питанням зараз сильно перейнялися у Верховній Раді, розповідає Delo.ua.

У жовтні поточного року з різницею в 2 тижні було зареєстровано відразу два законопроєкти, які передбачають обмеження комісії інтерчейнджу для всіх фінустанов, що працюють у країні. Відповідно до першого законопроєкту, до 2022 року міжбанківська комісія повинна знизитися до 0,3%. Другий пропонує менш радикальне зниження і більше часу на перехід. Так розмір комісії повинен до 2023 року знизитися до 0,9%.

Якщо перший законопроєкт буде схвалено парламентом, він із високою ймовірністю повністю знищить саму модель кешбеку. Вона просто перестане бути цікавою для клієнтів через замалу винагороду.