Новини

ЄС офіційно затвердив санкції проти Лукашенка

Європейський союз офіційно запровадив персональні санкції проти не визнаного низкою країн президента Білорусі Олександра Лукашенка, його старшого сина Віктора та 13 білоруських чиновників.

Пише Суспільне.

Відповідні дані 6 листопада оприлюднені в офіційному журналі Європейського Союзу. Згідно з ними, причиною санкцій є причетність цих людей до організації сфальсифікованих виборів, організації репресій, залякування мирних демонстрантів, опозиції та журналістів.

"З огляду на серйозність ситуації в Білорусі у зв'язку з невпинними репресіями проти громадянського суспільства та активістів опозиції, Олександр Лукашенко та ще 14 осіб мають бути включені до списку фізичних і юридичних осіб, до яких застосовуються обмежувальні заходи", – йдеться у заяві.

Як зазначається у повідомленні, Євросоюз звинувачує Лукашенка в організації репресій.

"Як президент Білорусі, що володіє владою над державними органами, він несе відповідальність за жорстокі репресії з боку державного апарату до і після президентських виборів 2020 року, зокрема за усунення ключових кандидатів від опозиції, довільні арешти та жорстоке поводження з мирними демонстрантами, а також залякування і насильство щодо журналістів", – йдеться у тексті рішення.

При цьому відповідальним за репресії вважають також його сина Віктора, який обіймає посаду радника президента з національної безпеки і є членом Ради безпеки Білорусі.

"Займаючи неофіційну керівну посаду над силами безпеки Білорусі, він несе відповідальність за кампанію репресій і залякування, що проводиться державним апаратом, з довільними арештами й жорстоким поводженням, включаючи тортури, мирних демонстрантів, а також із залякуванням і насильством щодо журналістів", – зазначають у ЄС.

Також під санкціями опинились голова Адміністрації президента РБ Ігор Сергеєнко, очільник КДБ Іван Тертель, керівник Головного управління охорони правопорядку та запобігання при МВС Роман Мельник, голова Слідчого комітету Іван Носкевич, голова Держкомітету судових експертиз Олексій Волков, заступник голови Слідчого комітету Сегрій Аземша, заступник Слідчого комітету Андій Смаль, голова Операційно-аналітичного центру Андрій Павлюченко, заступник міністра інформації Ігор Бузовський, прессекретарка Наталія Ейсмонт, командир спецпідрозділу "Альфа" Сергій Зубков, колишній держсекретар Ради безпеки Андрій Равков та голова Конституційного суду РБ Петро Міклашевич.