Новини

Сімейним лікарям дозволять робити швидкі тести на коронавірус

Міністерство охорони здоров'я хоче дозволити лікарям "первинки" відбирати матеріал для тестування пацієнтів на Covid-19, а також самостійно здійснювати експрес-тестування.

Про це повідомила заступник міністра охорони здоров'я Ірина Садов'як під час пресбрифінгу.

"Ми напрацювали деякі зміни до наказів МОЗ, зокрема, наказу №504. У цьому наказі ми передбачаємо розширити перелік послуг на "первинці" в частині забезпечення відбору зразків матеріалів для тестування на Covid-19, а також експрес-тестування", - заявила Садов'як, інформує "Інтерфакс-Україна".

Вона додала, що одна лише наявність симптомів гострої респіраторної вірусної інфекції не є підставою для тестування на Covid-19 методом ПЛР.

"ПЛР-тестування показане особам, які відповідають визначенню підозрілого, ймовірного випадку або з ознаками гострої респіраторної вірусної інфекції або вірусної пневмонії, а також контактним особам у разі появи симптомів", - сказала Садов'як.

За словами заступника міністра, МОЗ має намір дозволити лікарям "первинки" видавати лікарняні до 15 днів.

"Ці зміни дадуть змогу лікарю в амбулаторіях видавати лікарняний до 15 днів пацієнтам із коронавірусною хворобою на весь період лікування та самоізоляції", - додала Садов'як.