Новини

Зеленський вимагає від суддів КСУ пояснень

Президент Володимир Зеленський зажадав від суддів КС пояснень про причини прийняття резонансних рішень щодо незаконного збагачення та е-декларування.

Про це заявив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк, пише Інтерфакс-Україна.

"Ще вчора Зеленський буквально вимагав від представників суду виразно пояснити, чим вони керувалися при прийнятті таких спірних рішень. Чому ці рішення, особливо в частині обов'язкового декларування доходів високопоставленими чиновниками, завдають суттєвих ударів по всій антикорупційній архітектурі країни й ставлять нас у двозначне становище на міжнародній арені. Від чіткої відповіді суддів КС залежить подальший розвиток подій. Адже це не просто окремі виклики, суспільному консенсусу, який склався в частині декларування доходів. Швидше потрібно говорити про те, що КС вирішив самостійно переглянути новий суспільний договір в країні, який передбачає нульову терпимість до будь-яких непрозорих форматів в державному управлінні. І повернути нас до старих часів, коли топкорупція домінувала в державі", - заявив Подоляк.

Радник глави ОП додав, що ніхто не очікував, від КС "перетворення на агресивного політичного гравця", тоді як той повинен бути своєрідним символом непорушності нової системи. Подоляк упевнений, що у Зеленського є низка інструментів, які дозволять повернути в нормальне русло конфліктну ситуацію.

"Серед них - спеціальне засідання РНБО, яке цілком може дати належну політико-правову оцінку позиції КС. З виробленням подальших рекомендацій всім органам виконавчої влади. Більш жорсткий інструмент - спеціальне засідання ВР, на якому потрібно буде заслухати суддів, аби зрозуміти їх мотивацію", - пояснив він.