Новини

Україна більше не переводить годинник?

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який пропонує встановити й закріпити на території України єдиний київський час і відмовитися від подальшого переведення стрілок годинників на «літній час».

Інформує Громадське.

Проєкт закону зареєстрував перший заступник голови парламенту Руслан Стефанчук. Про це він повідомив у своєму Facebook.

Стефанчук зазначає, що таке нововведення має багато переваг. За його словами, вчені довели, що щорічний перехід на «літній час» і повернення назад на поясний негативно впливає на здоров’я людей: погіршується самопочуття, знижується працездатність, спостерігається значне загострення хронічних хвороб.

Стефанчук також нагадує, що 84% жителів країн ЄС проголосували за скасування переходу на «літній час». Це підтримав Європарламент. Відтак, відмова від переведення годинників сприятиме євроінтеграції України, каже політик.

А ще парламентар переконаний, що нововведення буде спрямоване на протидію агресії з боку Росії. Він пояснює, що нині на окупованих територіях встановлений час держави-агресора.

«Закріплення на всій території України єдиного київського часу дасть змогу зміцнити наші безпекові позиції та сприятиме деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій», — наголошує Стефанчук.

Зазначимо, що у західній частині Росії, зокрема у Москві, місцевий час відрізняється від київського на одну годину. Влітку цієї різниці немає, оскільки у РФ не переводять годинники.

Згідно з даними на сайті Ради, законопроєкт №4201 «Про обчислення часу в Україні» зареєстрували 9 жовтня і передали на розгляд комітету.

Чому переводять годинники?

Переводити годинники почали для ефективнішого використання денного світла. Вперше цю ідею запропонував ще Бенжамін Франклін у 1784 році. Вона полягає у тому, що зсунувши влітку час людської активності на годину назад, ми отримуємо додаткове світло, а отже, економію електроенергії ввечері, але не втрачаємо нічого вранці. Водночас у 21 столітті це працює уже не так ефективно.

Нині в Україні годинники переводять відповідно до постанови уряду від 1996 року. Роблять це в останню неділю березня (вперед на годину) та останню неділю жовтня (назад).

Спроби скасувати переведення годинників

Спроби були у 2011 році. Тоді Верховна Рада проголосувала за відповідний документ, але вирішила залишити постійним «літній час», тобто такий, яким користуються в Росії.

Це викликало невдоволення в західній частині України. Там людям доводилося б надто рано прокидатися. Під тиском громадськості Рада постанову скасувала.

А у 2019 році Європарламент підтримав рішення про скасування переведення годинників з 2021 року. Кожна країна ЄС самостійно вирішуватиме, за яким часом — зимовим чи літнім — їй краще жити. Відтоді про скасування знову активно заговорили і в Україні