Новини

Захоплюєтесь аспірином? Будьте готові до внутрішніх кровотеч

Щоденний прийом аспірину може знизити ризик серцевого нападу або інсульту, але у цих ліків є небезпечний побічний ефект. Він розріджує кров і здатний спровокувати внутрішні кровотечі, з'ясували британські вчені.

Таке ускладнення зустрічається досить рідко, але є загрозою для життя, пише U-news.

Вчені проаналізували дані 13 досліджень, в яких брали участь більше 164 тисяч чоловік. Частина з них регулярно приймала аспірин, частина - плацебо.

Середній вік випробовуваних склав 62 роки (від 53 до 74 років). Половина з них перебувала під наглядом протягом тривалого часу - близько п'яти років. У дослідженні розглядали дози аспірину від 50 до 500 мг. Як правило, максимальна доза, що призначається лікарями, не перевищує 100 мг.

Виявилося, що у першої групи абсолютний ризик смерті від серцевих нападів, інсультів або серцево-судинних захворювань був нижче на 0,38%. Але ймовірність сильних кровотеч зросла на 0,47%.

Автори зазначили - хоча профілактична користь аспірину доведена, до цих ліків потрібно ставитися з обережністю, особливо в літньому віці.

Людям, які не страждають від порушень в роботі серця і судин, зовсім не рекомендується його приймати.

Профілактика аспірином може бути виправдана для тих, у кого ймовірність серцевого нападу в найближчі роки становить не менше 10%, за умови відсутності проблем зі згортанням крові.

Попередні дослідження показали, що аспірин може бути корисний для запобігання раку кишечника - після річного курсу кількість поліпів, які свідчать про схильність до онкологічного захворювання, скоротилася на 22%.