Новини

В Україні істотно подорожчає хліб

Зростання вартості пшениці і продуктів її переробки, підвищення цін на цукор, соняшникову олію та інші інгредієнти для виробництва хліба та хлібобулочних виробів, а також девальвація гривні практично на 20% з початку 2020 року призведуть до подорожчання базових продуктів хлібної групи.

Про це заявив Юрій Дученко, віце-президент «Всеукраїнської асоціації пекарів» (ВАП), передає interfax.com.ua.

«З початку року вартість пшениці зросла на 40%, тільки за вересень — на 25%, що неминуче призводить до зростання цін на борошно, яке становить до 50% від собівартості хліба. Крім того, тільки за останній тиждень на 30% зросли ціни на цукор, з початку року на 50% подорожчала соняшникова олія», — йдеться в повідомленні.

На 20% подорожчали упаковка, енергоносії, логістичні послуги. Через девальвацію гривні виросла вартість імпортних комплектуючих для хлібопекарського обладнання. Безпрецедентні карантинні заходи безпеки, пов'язані з пандемією COVID-19, також призвели до додаткових витрат.

«Це не тільки дезінфекція або санітарний контроль, це і упаковка для всієї продукції і переобладнання ліній для її використання. При цьому постачальники не погоджуються на відстрочки платежів і працюють переважно за передплатою, а для виробників хліба роздрібні мережі виставляють 30-денну відстрочку оплати», — пояснює Дученко.

За словами віце-президент ВАП, в ситуації, що склалася потрібно вже найближчим часом готуватися до підвищення цін на хліб.