Новини

Понад 37 тисяч білорусів звернулися до суду Гааги із закликом розслідувати злочини Лукашенка

Понад 37 тисяч білорусів зі 102 країн світу звернулися до Міжнародного кримінального суду в Гаазі з проханням відкрити кримінальну справу проти білоруського диктатора Олександра Лукашенка.

Пише НВ.

Про це повідомляє білоруська громадянська ініціатива Хартія 97.

Звернення ініціювали Білоруський канадський альянс і Ініціатива білорусів Торонто Васильки. Його підписали 37 362 людини.

«Ми, білоруси, заявляємо, що Лукашенко і його режим винні в злочинах проти людства, оскільки він особисто санкціонував звірства, які мали місце на вулицях Білорусі, в тюрмах і слідчих ізоляторах після дня виборів... Ми закликаємо міжнародний кримінальний суд і прокурора Фату Бенсуда порушити кримінальну справу стосовно колишнього президента Білорусі за злочини проти людства», - сказано в зверненні.

Білоруси заявили, що створили звернення у відповідь на фальсифікацію виборів 9 серпня, жорстоке придушення мирних протестів і масові репресії щодо учасників протесту.

Напередодні протестувальники в Білорусі «оформили» для Лукашенка квиток з Мінська до Гааги. Вони влаштували перформанс на вокзалі, заспівавши пісню Муры, яка стала одним із символів протестів в країні.

Антиурядові протести в Білорусі спалахнули після президентських виборів 9 серпня. Білоруси вважають результати виборів сфальсифікованими і вимагають проведення нових, чесних і прозорих виборів. Україна, Євросоюз, США і низка інших країн їх підтримують.