Новини

Тотальні перевірки залишать тисячі українців без соцвиплат. Хто в зоні ризику

З 1 січня 2021 року перевірятимуть кожного українця, який звернеться за отриманням соцдопомоги: всіх прохачів соцдопомоги перевірять ДО її призначення, а не після, як було раніше.

Спершу кожному прохачеві доведеться пройти попередню перевірку. Дані про кожного прохача допомоги звірять з аналізом різних баз і реєстрів, пише Обозреватель.

"Мінфіну не треба грати роль злого поліцейського, який наздоганяє. На етапі призначення будуть відсіяні такі виплати", — заявив заступник очільника Мінфіну Денис Улютін, коментуючи перевірки.

На спеціальній платформі будуть доступні всі дані: відкриті банківські рахунки та залишки на них, інформація про фактичне місце проживання, паспортні дані, ІПН, дані з податкової.

"Коли ви подаєте заяву на отримання допомоги, то підписуєте згоду на збір, обробку та використання своїх персональних даних. При цьому сама перевірка, безумовно, відповідає і духу закону, а також елементарній логіці", – пояснив юрист Олександр Плахотник.

Під час перевірки органи соцзахисту можуть отримати наступну інформацію:

дані про зареєстрований Транспорт;

відомості про осіб, які порушили прикордонний режим;

виписки з бюджетних рахунків для зарахування надходжень зі сплати особою штрафу за вчинення кримінального або адміністративного порушення;

відомості про джерела доходів, отриманих фізособами від податкових агентів, або ознаки наявності доходу, отриманого фізособою від здійснення підприємницької або здійснення незалежної професійної діяльності;

субсидія комуналка платіжки;

Варто відзначити, що Кабмін на тлі скорочення субсидій і пільг вирішив збільшити витрати на Раду і уряд.