Новини

"Один з найбрутальніших розгонів" здійснили у Білорусі

Черговий день протестів в Мінську завершився жорстокими затриманнями

У Білорусі 19 вересня відбувся один з найбільш брутальних розгонів опозиції, яка вийшла протестувати проти чинного президента Олександра Лукашенка.

Повідомляє УНІАН.

"Сьогодні ми стали свідками можливо одного з найбільш брутальних розгонів, найбільш емоційних. Сотні людей затримали з писком, вереском, машини швидкої, падали жінки. Це все робили люди в балаклавах, у чорному, приховані, дуже грубо, брутально. Я не знаю, які емоції це може викликати в суспільстві, якщо відео це піде, а це побиття, яке відбувалося і відбувається фактично в прямому ефірі – як завтра вплинуть ці емоції на людей, які знову планують вийти у Мінську та інших містах. Думаю, погано це вплине, буде ще більше", - розповів кореспондент "Радіо Свобода" Валерій Калиновський.

Що відбувається в Білорусі: хроніка протестів

9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.

Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.

Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися сутички з силовиками.

У перші дні учасників акцій жорстоко розігнав міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох з них під час затримання і в СІЗО сильно били.

Європейський Союз не визнав результатів виборів президента Білорусі і вважає Лукашенка нелегітимним президентом.

16 серпня в Мінську відбувся наймасштабніший в історії Білорусі Марш за свободу. На вулиці вийшли сотні тисяч людей. Масштабні акції у вихідні дні стали своєрідною традицією.

17 серпня підприємства по всій Білорусі почали страйки.

Чинний президент Лукашенко перед працівниками МКЗТ заявив: "поки ви мене не вб'єте, інших виборів не буде".

Білоруська опозиція створила Координаційну раду, мета якої - забезпечити транзит влади.

Міністр оборони Білорусі Віктор Хренін заявив, що може залучити армію для розгону протестувальників.

В ЄС почали готувати санкції проти білоруських чиновників. Латвія, Литва та Естонія вже заборонили в'їзд 30 громадянам Білорусі. Серед них - президент країни Олександр Лукашенко.

13 вересня під час масових акцій по всій Білорусі силовики знову жорстоко затримували протестувальників. Силу застосовували навіть до жінок.

15 вересня Верховна Рада України ухвалила заяву щодо подій в Білорусі. Нардепи назвали вибори нечесними, засудили репресії та підтримали запровадження Євросоюзом санкцій проти білоруських посадовців.

17 вересня Європарламент не визнав перемогу Лукашенка на виборах та визнав Координаційну раду білоруської опозиції тимчасовим представницьким органом білорусів.