Новини

Незабаром вийдуть друком щоденники голодування та тюремні оповідання Олега Сенцова

Видавництво Старого Лева видасть новий двотомник Олега Сенцова, до якого увійшли твори Хроніка одного голодування і 4 з половиною кроки.

Вже у вересні світ побачить двотомне видання кінорежисера, сценариста, письменника, громадського активіста та колишнього політв'язня Кремля Олега Сенцова. До нього увійшли щоденник Хроніка одного голодування та збірка оповідань 4 з половиною кроки, написані під час ув’язнення в російській колонії, - пише НВ.

Як і попередні книги автора (автобіографічні Жизня й Маркетер та апокаліптичний роман Другу також варто придбати), двотомник вийде у Видавництві Старого Лева. Книга буде двомовною: вона містить оригінал творів російською мовою та переклад українськю, який виконав Сергій Осока. Над оформлення книг працював художник-ілюстратор Іван Шкоропад.

Перший том — Хроніка одного голодування — це тюремний щоденник, який Олег Сенцов почав вести у травні 2018 року, на третій день після того, як оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити українських політв'язнів. День за днем, протягом 145-ти днів (по жовтень 2018 року), незважаючи на моральний тиск і фізичне виснаження, дрібним нерозбірливим почерком у зошиті Олег фіксував свої тюремні будні в російській в’язниці, спостереження і думки. Щоденник буде виданий без жодних змін і доповнень.

Другий том, що отримав назву 4 з половиною кроки — це збірка малої прози Олега Сенцова. Що відчуває людина, вперше потрапивши до в’язниці? Як за товстими стінами й тьмяними вікнами з подвійними ґратами, у тісних і брудних камерах живуть арештанти? Яких правил і законів доводиться дотримуватися, опинившись там? Автор відсторонено розповідає про життя в’язнів та про обставини, що привели їх у неволю. Разючі, часом жахливі факти поруч із вивіреними точними деталями створюють переконливе тло, на якому й розгортаються події чиїхось життів.

Зошити із записами щоденника та оповіданнями Олегу Сенцову вдалося вивезти із Росії під час звільнення. Двотомник з’явиться на полицях книжкових магазинів до першої річниці звільнення українських політв'язнів Кремля — 7 вересня.