Новини

Україна може вийти з режиму перемир'я на Донбасі: Резніков назвав умову

Згідно з новими домовленостями Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі про повне припинення вогню Збройні сили України не позбавлені права вести вогонь, якщо йдеться про самозахист, оскільки норми міжнародного права, а саме стаття 51 Статуту ООН і стаття 40 Гаазької конвенції 1907 року, поширюється на домовленості ТКГ.

Про це повідомив віцепрем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков, передає "РБК-Україна".

При цьому він визнав, що вже багато разів перемир'я на Донбасі не дотримувалося.

"Багато критиків сьогодні стверджують, що було вже не одне оголошено перемир'я протягом шести років, і вони не виконувалися і не дотримувалися. Так, дійсно, це правда. І ми дивимося дуже уважно на те, як буде відбуватися дотримання домовленостей, які були досягнуті в ТКГ минулого тижня, і ми розуміємо, що це ще одна спроба, ще один шанс дати Мінськими угодами спрацювати", - зазначив Резніков.

Зазначимо, що відповідно до статті 51 Статуту ООН будь-яка країна має право на самозахист і самооборону. Стаття 40 Гаазької конвенції передбачає, що в разі порушення перемир'я однією зі сторін інша сторона має право на вихід із перемир'я до відновлення бойових дій.