Новини

Якщо на Стрітення півень нап’ється, то на Юрія віл напасеться

15 лютого християни відзначають свято Стрітення Господнього, яке відноситься до дванадцяти найважливіших свят у церковному календарі.

Зі старослов’янської мови назва Стрітення означає «радість» та «зустріч». Саме цього дня новонароджений Ісус зустрівся з праведником Симеоном, коли Діва Марія з Йосипом прийшли на 40-ий день після його народження в Єрусалимський храм.

У свято Стрітення Господнього в храмах проводяться богослужіння. Християни освячують церковні свічки та воду. Вважається, що «громниці» (так називають стрітенські свічки) захищають оселю від блискавки та грому. А ще допомагають породіллям під час важких пологів. Також свічку запалюють, якщо помирає людина – щоб спокійніше покинула цей світ.

На Стрітення святять воду, яка має цілющі властивості. За повір'ям, стрітенська вода допомагає від недоброго ока. Нею кроплять й напувають худобу, щоб не хворіла, а також окроплюють під час першого вигону на пасовисько. Стрітенською водою кропили і вулики, аби не нападав гнилець та небезпечні комахи. А ще нею розводили медову ситу, якою вперше навесні годували бджіл.

У народі кажуть, що на Стрітення Господнє зустрічаються зима і весна та сперечаються, хто залишиться господарювати. За повір'ям, якщо до вечора потеплішає, то виграло літо і скоро прийде тепло. Якщо ввечері стане холодніше, то зима на деякий час затримається.

Прогностик

Якщо на Стрітення падає сніг – весна буде пізньою і холодною.

На Стрітення капає вода зі стріхи – зима ще довго протримається.

Увечері на Стрітення виставляли на двір декілька мисок із збіжжям. На якій потім виявиться більше роси, те збіжжя і слід сіяти – дасть найкращий урожай.

Якщо на Стрітення сонце визирає з-за хмар, то весна не забариться, а якщо цього дня не буде видно сонця, то 24 лютого вдарять морози.

Якщо сонце ясне на Громницю буде, то снігу випаде більше, ніж перед тим.

Якщо на Стрітення півень води нап'ється, то на Юрія (6 травня) віл напасеться.