Новини

Священник розповів, чи можна вірянам займатися йогою

У священника запитали, чи можна православним займатися оздоровчими дихальними вправами, взятими з йоги, не займаючись при цьому йогою як духовною практикою.

Відповів на це питання протоієрей Валентин Макаров, передає сайт Спілки православних журналістів.

«У книзі Буття є характерний момент, коли Авраам, здобувши перемогу і звільнивши свого племінника Лота і царем Содомcького, відмовився приймати будь-які царські подарунки, щоб ніхто не сказав, що цим збагатився Авраам. «Навіть нитки від ременя сандалів я не візьму від усього твого», – відповів тоді Авраам (Бут.14: 23).

Всі східні так звані оздоровчі практики спочатку містили в собі духовну компоненту. Ми не можемо уявити собі древній Схід атеїстичним», – каже священник.

З його слів, у другій половині ХХ століття з'явилася мода на східні вчення. Це частково було пов'язано з вторгненням французів, а після і американців в країни Південно-Сходу Азії. В Америку і Європу потекли елементи релігійних культів, тоді ж з'явилися нові секти, одна з яких нам добре відома – «Товариство свідомості Крішни», що з'явилася в Америці в кінці 60-х. Але, з огляду на, що західна цивілізація до цього часу втратила релігійність, з'явилися гуртки прикладних східних практик – від єдиноборств до різних гімнастик. І йога, яка немислима без «духовної складової», не виняток.

«Тому, ґрунтуючись на наведеному на початку відповіді прикладі Авраама, щоб ніхто не хвалився, ми повинні відкидати запозичення з нехристиянських навчань. Богу відомі всі наші потреби, і ми не маємо в чому-небудь нестачі, якщо шукаємо Єдиного на потребу. Єдине, що припустимо, це порівняльне ознайомлення з чужими вченнями, щоб побачити картину релігійного життя безбожних язичницьких племен для подальшої проповіді їм Євангелія», – зазначив протоієрей.