Новини

Чому Луцьк на добу відключили від води

Директор КП «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк пояснив, чому лучани впродовж доби були без води.

Про це стало відомо у середу, 27 листопада, на засіданні сесії Луцької міської ради.

Зокрема, Гуменюк пояснив, що комунальне підприємство мали оптимістичні прогнози, мовляв у Луцьку лише знизять тиск води, втім ситуація набрала більшого масштабу, а тому довелося відключити насосні станції.

«Якби ми зайшли з такою ситуацією взимку, в морози – отримали б колосальну проблему. І в аварійному режимі усунення проблеми могло б затягнутися на невизначений термін», – розповів посадовець.

За його словами, вчора відбувалися планові роботи з усунення критичної, навіть надзвичайної аварійної ситуації. Йдеться про заміну грубостінної труби, одна з ниток якої живить 33 та 40 мікрорайони й ряд інших районів міста.

«Щотижня ми мали 2-4 пориви. Ділянка мережі ускладнена тим, що має проходження через 5 фундаментів: вихід з насосної станції, потім колодязь, камера і поворот на 90 градусів. У вересні місяці ми цю інформацію надали в комісію по надзвичайним ситуаціям, було засідання і рішенння щодо ліквідації усунення цієї аварії», – прозвітував Гуменюк.

За словами посадовця, було важко знайти таку грубостінну трубу великого діаметру, адже ні на території Волинської області, ні в інших областях таких немає.

«Ми її забронювали, попросили в металургів, щоб вони передали її для виконання цих робіт. Ми запланували ці роботи на вівторок, були підготовлені відповідні бригади, все було заведено, резервуари були повністю наповнені водою. Почалися роботи в 9-ій годині», – каже Гуменюк.

Директор комунального підприємства пояснив, що магістралі ще з часів Радянського Союзу. Навіть, коли роботу станції повністю зупинили, вода все одно поступала в станцію.

«Ми демонтували ділянку мережі, її треба було на три частини розрізати, аби витягнути. Далі почалися роботи по монтажу існуючої. В 23:40 були повністю приварені всі елементи, зловлені осі. Враховуючи, що це грубостінна труба, то вона потребує дуже складної обварки. Роботи почалися в 23:40 і тривали до 7:02, хоча попередньо вже в 4:30 всі бригади стояли на всіх вентилях, щоб відкривати. Але давалася втома працівників, які працювали 18 годин. Також ускладнилися роботи тим, що постійно поступала вода, яка гасила можливості зварювання. В 7:35 уже всі засідки були відкриті повністю», – розказав директор КП «Луцькводоканал».

Віктор Гуменюк подякував працівникам комунального підприємства, які працювали 18 годин. Також висловив вдячність лучанам, які з розумінням поставилися до відключення води та рятувальникам, які оперативно доставляли воду в лікарні територіального центру.