Новини

У дитячих іграшках виявили речовину, яка може викликати рак

Науковці з Плімутського університету виявили небезпечну речовину, яка міститься у дитячих іграшках.

Мова йде про важкий канцерогенний метал кадмій, - пише 24 канал.

Вони провели аналіз багатьох предметів, які широко використовують у повсякденному житті і виявили цю речовину у пластикових іграшках, керамічних виробах і фарбах.

Метал може накопичуватися в організмі. Вдихання кадмію може призвести до захворювань, часто смертельних, дихальних шляхів і нирок. Велика концентрація металу в організмі може спричинити негайне ураження печінки та нирок. Також кадмій може призвести до розвитку онкозахворювань.

Кадмій використовується для створення яскраво-червоного, оранжевого або жовтого кольору, проте згодом шар фарби з речей починає відпадати. Цей метал може потрапляти скляні предмети в процесі переробки.

Концентрація кадмію у середовищі не повинна перевищувати 50-800 частинок на мільйон частинок повітря. Проте на поверхні певних предметів концентрація кадмію перевищує багато разів рекомендовані або допустимі рівні.

Аналіз показав, що найвищий вміст металу виявили на поверхні старих і нових склянок і пляшок, до того ж, кадмій зафіксували у складі фарб, що використовуються для створення малюнків, логотипів і написів (метал був виявлений в 70% випадків).

Найвищий рівень кадмію – 40 тисяч частин на мільйон частинок повітря знайшли на кераміці. На старих пластмасових виробах концентрація кадмію сягала до 35 тисяч частин на мільйон частинок повітря.