Новини

Українець їде в експедицію на безлюдний острів

Киянин Вадим Івлєв стане учасником експедиції на безлюдний острів Дюсі, що в архіпелазі Піткерн.

Окрім нього, у експедиції будуть брати участь мандрівники зі США, Бразилії, Німеччини, Нової Зеландії, США, Угорщини, - повідомляє gazeta.ua.

Поїздка триватиме із 13 жовтня до 11 листопада.

Протягом двох тижнів дослідники будуть знаходитимуться на повністю безлюдному острові без зручностей. Як запевняє Вадим Івлєв, примітивний душ та деяке обладнання буде на кораблі. Житимуть мандрівники у наметах і користуватимуться портативними електрогенераторами.

Головна особливість експедиції - повна ізольованість від усього. Члени експедиції будуть встановлювати різноманітні типи радіозв'язку у різних діапазонах, збиратимуть зразки ґрунту і рослин для вивчення Національним антарктичним науковим центром України, що використає їх в своїх дослідженнях в сфері зміни клімату.

Востаннє подібна експедиція проводилася у 2008 році. І на цьому острові поки ще не побував жоден українець.

Острів Дюсі мандрівники відвідують дуже рідко. Постійних жителів на ньому немає, а щоб потрапити туди, потрібно мати дозвіл. Острів розташовується на кордоні так званого "кладовища космічних станцій". Там колись були затоплені станції "Мир" та "Тянонг-1", а ще - вантажні космічні кораблі "Прогрес", японські космічні апарати.

У 2019 році тут буде затоплена станція "Тянонг-2", а 2024 року - МКС. Загалом з 1971 по 2016 рік в цій місцевості в різний час було затоплено більше 263 космічних апаратів.