Новини

Вимоги до вступу у виші у 2019 році стануть жорсткішими

Міністерство освіти планує розширити практику встановлення мінімальної кількості балів для вступу на спеціальності з особливо високим рівнем суспільної відповідальності. А ось для вступників у медичні та педагогічні виші, які виявлять бажання працювати у сільській місцевості, передбачають ввести додаткові пільги.

Про це повідомляє «Освіта.ua».

Відповідні положення містяться у проекті Умов прийому до закладів вищої освіти на 2019 рік.

Як відомо, у 2018 році вступникам, щоб взяти участь у відборі на спеціальності «Стоматологія», «Медицина» або «Педіатрія», необхідно було мати не менш як 150 балів з другого та третього конкурсних предметів (біології та хімії або математики).

Проект Умов прийому до вишів у 2019 році передбачає наявність у вступника 150 мінімальних балів зовнішнього оцінювання з першого та другого конкурсних предметів на спеціальності галузей знань «Право», «Публічне управління та адміністрування» та «Міжнародні відносини», а також з другого та третього конкурсних предметів – на спеціальність «Фармація, промислова фармація».

Ще однією новацією вступної кампанії 2019 року має стати запровадження механізму першочергового зарахування вступників у медичні та педагогічні виші, які виявлять бажання працювати у сільській місцевості. Йдеться про вступників на спеціальності галузей знань «Освіта/Педагогіка» і «Охорона здоров’я», які укладуть угоду про відпрацювання не менш як 3 роки в селі або селищі міського типу.

Проект Умов прийому до закладів вищої освіти на 2019 рік розміщено для громадського обговорення, яке триватиме до 19 вересня 2018 року.