Новини

На затонулому кораблі знайшли незвичайний скарб

На затонулому в XVIII столітті торговельному кораблі "Роусвейк" підводні археологи виявили незвичайні срібні монети.

Судно належало голландській Ост-Індській компанії, яка існувала з 1602 до 1798 роки, - повідомляє gazeta.ua.

"Роусвейк" затонув у січні 1740 року біля британського порту Дувр. Судно прямувало з Амстердама у Батавію (сучасну Джакарету, Індонезія). Планували купити прянощі та порцеляну. Тому на борту корабля було багато срібних грошей. У корабельній аварії загинули 237 моряків.

На глибині 26 метрів археологи виявили срібні монети. Серед них були давні дукатони, які мали невеликі спеціально виконані отвори. Монети були вшиті в одяг моряків. Вчені вважають, що це була частина контрабандного товару.

У країні була заборонена контрабанда сріблом, але моряки пришивали монети до одягу. У той час срібло користувалося великим попитом у азійських торговців. За оцінками фахівців, повна вартість вантажів корабля становила понад 300 тисяч гульденів (у перерахунку на нинішній курс $163 тис.).

Вчені ідентифікували 19 з 237 членів затонулого корабля. Встановлено, що більшість моряків на борту походили з Нідерландів, деякі моряки мали німецьке, шведське та норвезьке коріння.

"Роузвейк" розповідає нам не тільки про життя простих людей того часу, а й дає уявлення про торговельні відносини, які забезпечували культурні зв'язки у всьому світі", - відзначає керівник археологічного проекту Мартін Мандерс.

Вперше фрагменти затонулого судна було виявлено 2005 року. Відтоді на поверхню підняли понад тисячу предметів, зокрема мечі, ножі, частини мушкетів, а також срібні зливки та інші артефакти.