Новини

Притулок для бездомних тварин є, а для безхатьків - немає, - речниця волинських патрульних

Прес-секретар управління патрульної поліції Волині Ольга Бузулук стверджує, що у Луцьку потрібно створити притулок для безхатьків.

За її словами, це питання турбує вже не перший місяць, - про це вона написала на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Бо притулок для бездомних тварин є, а для бездомних людей – немає.
Можна по-різному ставитись до цих людей, але вони створіння Божі – і проживають таке життя, яке їм випадає наразі. Не говоріть мені про соцслужби, терцентр, геріатричний пансіонат і центр обліку бездомних. Ми про це знаємо. І доставляємо туди людей також", - йдеться у дописі.

"Але уявіть ситуацію безхатька Івана. На виклик приїжджає екіпаж патрульної поліції, доставляє його в лікарню, там зробили всі процедури і телефонують: «Забирайте!» Куди забирати? Окей, підняли на ноги департамент соцполітики, ті знову прилаштували в лікарню, але звідти знову виписують. Іван-безхатько знову під сходами секондхенду. Символічно – бо й сам він секондхенд. Його он на Горохівщину прилаштують, бо він звідти сам, нащо він нам тут, у Луцьку, під сходами?", - обурюється Ольга Бузулук.

Нагадаємо, у Луцьку під сходами магазину живе безхатько. Чоловік має обморожені ноги і з труднощами пересувається. Безхатченка звати Іван, він проживав у Горохівському районі.

"Уявіть ситуацію Георгія. Учора екіпаж патрульних отримав повідомлення, що чоловік не хоче покидати медичний заклад. Людину-інваліда пролікували, виписують, але йому нема куди йти. І він не хоче йти. Патрульні обдзвонили всіх рідних – всі від нього відмовились. Ходити не може. Попросили, аби побув ще трохи в лікарні… Мине кілька днів – теж опиниться на вулиці. Плюс один безхатько у Луцьку. Плюс ще одна проблема в місті", - пише речниця волинських патрульних.

За словами Ольги Бузулук, у Луцьку збудовано майже півсотні храмів, більше 10 – на стадії будівництва, проте біля жодного храму немає будівлі для бездомних людей.

"Я б узагалі не надавала дозволу на будівництво, аби не було прописано такої вимоги – побудувати поруч з церквою приміщення для тимчасового перебування безхатченків. Ми б мали ці адреси і направляли туди б людей. Там мали б бути відповідні люди на оплачуваній роботі – охоронець, юрист, психолог… Адже задача храму і церковнослужителів – бути містком між Богом і людьми. То чому б ще не вписати сюди спасіння душ безхатченків? Звісно, якщо вони самі цього захочуть. Але наставити комусь треба на цей путь", - пише Ольга Бузулук.

У Луцьку діє Центр обліку бездомних громадян при церкві Фіміам, проте щоб потрапити туди, необхідно пройти певні процедури, а це не завжди можливо.

"До того ж, ті заклади, які є, працюють здебільшого в зимовий період. Хоча й цієї зими ми не вберегли мінімум 5 життів бездомних людей, які просто загинули на морозі… В ідеалі, це має бути хоча б приміщення, куди можна людину привезти і де нею хтось займеться. Установи для бездомних осіб при храмах можуть мати різну форму: будинки нічного перебування, центри реінтеграції, соціальні готелі тощо. Найбільш ефективний спосіб повернути людину в суспільство – забезпечити постійними житлом і роботою", - каже прес-секретар управління патрульної поліції Волині.

"У нас же поки такі люди «мусолять» очі іншим лучанам, створюють «проблеми» поліції, медикам, соцпрацівникам. З ними неможливо розібратись, бо всі «футболять» цю проблему, мовляв, самі винні, таке законодавство, є процедури і т.д. Я не велика захисниця тварин, чесно, хоч і розумію, що ті собаки-коти подекуди кращі за людей. Тому притулок для тварин потрібен. Але Люди мені важливіші", - додає Ольга Бузулук.

Тож у Луцьку створили петицію, аби при церквах створити й облаштувати місця перебування безхатченків, де вони зможуть отримати необхідну допомогу та підтримку. Підписати петицію можна тут.