Новини

Знайшли затонулий корабель, який перевозив скарбів на 10 мільйонів доларів

Британські дослідники під керівництвом археолога Девіда Гіббінса виявили затонуле торгове судно, яке перевозило скарби на 10 мільйонів доларів.

Дайвери знайшли гармати і якір, однак місцезнаходження скарбу поки залишається невідомим, - повідомляє Свідок.

Британське судно «Президент», яке належало Ост-Індській компанії, затонуло в 1684 році, коли поверталося з Індії, навантажене перлами і діамантами. Шторм забрав життя майже всіх членів команди, які пережили напад піратів і виснажених тривалим голодом. Вижили тільки двоє людей, які зуміли зачепитися за скелі і дістатися до берега затоки Маунтс, розташованого поруч з містом Портлівен (Англія). Згодом голландський картограф Йоганн ван Келлен зазначив на карті графства Корнуолл місце корабельної аварії.

Передбачувані останки судна були вперше знайдені нирцями майже 20 років тому, проте Акт про охорону затонулих суден 1973 року утруднював їх вивчення. З тих пір фрагменти корабля виявилися занесені піском.

Урядова організація Historic England дала дозвіл Гіббінс і його команді на дослідження уламків «Президента», які через недавні шторми знов з’явилися на поверхні дна. В ході досліджень підводні археологи виявили сім гармат і якір, що належать судну і знаходяться всього лише в кількох метрах від узбережжя на глибині менше семи метрів.

За словами фахівців, з моменту аварії корабля скарби, що перевозяться судном, залишалися недоторканими. Вони можуть бути знайдені в ході подальших досліджень.