Новини

Як лікуватимуть лучан, які не підпишуть декларацію з лікарем

Розповіли, як лікуватимуть лучан, які до кінця 2018 року не підпишуть декларації з сімейними лікарями.

Захід був організований волинським Центром розвитку місцевого самоврядування спільно із управлінням охорони здоров’я ОДА 25 травня, – пише ІА "Волинські новини".

Як розповіли під час заходу, пацієнту, який уклав декларацію, лікар зобов’язаний надати медичну послугу відповідно до цієї декларації.
Укласти декларацію можна до 1 січня 2019 року.

Оскільки кошти тепер ходитимуть за пацієнтом, вони надходитимуть у той заклад, з яким буде укладена угода. Якщо ж пацієнт не уклав декларації з жодним із лікарів, він все ж матиме право отримати медичну допомогу у межах субвенції (240 гривень на рік, на відміну від 370 гривень, які виділятимуться на кожного пацієнта, який уклав декларацію з лікарем).

Коли хворий звертатиметься до лікувально-профілактичного закладу, йому надаватиме медичну допомогу один із чергових лікарів. Пацієнт отримуватиме допомогу в порядку черги, адже лікарі, які уклали декларації з пацієнтами, надаватимуть послугу саме цим пацієнтам. Громадянин має міняти сімейного лікаря двічі на рік, укладаючи декларацію з іншим спеціалістом. За кожним лікарем відслідковуватимуть кількість укладених декларацій і ця інформація буде публічною та доступною в електронному вигляді.

Зі слів начальника управління охорони здоров’я Луцької міськради Миколи Якимчука, наразі лучани здебільшого підписують декларації з лікарями за своїм місцем проживання, лише 5% пацієнтів звернулися до сімейних лікарів з інших мікрорайонів міста. Окрім цього, у Луцьку проживають приблизно 18 тисяч пацієнтів, які зареєстровані в інших населених пунктах.

Як наголосив головний спеціаліст із терапії управління охорони здоров’я Волинської ОДА Микола Берник, ідея реформи первинної медико-санітарної допомоги полягає в організації надання медичної послуги, яка включатиме в себе пункти надання медичної допомоги, що входять до протоколу.

Реформування вторинної ланки охорони здоров’я відбуватиметься у 2019-2020 роках. Це не означає, що пацієнт муситиме укладати договір з вузькопрофільними спеціалістами.

Європейська практика полягає в тому, що сімейний лікар направляє пацієнта до такого спеціаліста, наприклад, на консультацію до кардіолога. У луцьких ЦПМСД працюють вузькопрофільні спеціалісти, які ведуть прийом за направленням лікаря загальної практики – сімейної медицини.

Якщо пацієнт бажатиме звернутися до вузькопрофільного спеціаліста, не звертаючись перед цим до сімейного лікаря, він зможе це зробити за власні кошти.