Новини

У перший клас по-новому: 5 найважливіших змін

У 2018 році стартує проект «Нова українська школа». Діти, які цьогоріч підуть до школи, вчитимуться за новими правилами. Чиновники обіцяють – вони виростуть патріотами, цілісними особистостями, здатними до критичного мислення, ризику та інновацій.

Що насправді зміниться у школі, пояснює начальник управління освіти Волинської ОДА Людмила Плахотна.


1. ШКОЛИ «ЗА ПРОПИСКОЮ»

З нового навчального року до шкіл в першу чергу зараховуватимуть дітей, які живуть поблизу них.

«Якщо батьки виявили бажання навчатись у школі, яка до них приписана за місцем проживання, ніхто не має права їм відмовити», - каже посадовиця.

Потрапити в іншу школу можливо, однак маловірогідно.

У проекті положення «Про прийом до першого класу» йдеться про те, що серед дітей не з мікрорайону за умови наявності вільних місць у школі перевагу матимуть ті діти, чиї старші брати і сестри навчаються у цій школі, далі – діти пільгових категорій, переселенці, вчительські діти, а тоді вже решта.

Розподіл за «пропискою» стосується й гімназій. Потрапити у них в першу чергу так само зможуть діти, які живуть неподалік. Конкурси, вступні випробування для першачків заборонені.

Щоб подати документи на вступ у перший клас, один з батьків повинен прийти в школу з документом, який посвідчує його особу, і написати заяву. Також потрібно подати копію свідоцтва про народження дитини, медичну довідку № 086-1/о “Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду”, документ, який підтверджує проживання на території обслуговування школи.

2. ПЕРСОНАЛЬНІ ШАФКИ І ПАРТИ ДЛЯ УЧНІВ


За новими стандартами, першачки у школі повинні мати 8 зон: для навчально-пізнавальної діяльності (з партами і столами), змінні тематичні осередки (дошки/ фліп-чарти/ стенди), для гри, художньо-творчої діяльності, куточок живої природи для проведення дослідів (пророщування зерна, спостереження та догляд за рослинами, акваріум), зона для відпочинку (з килимом для сидіння та гри, стільцями, кріслами-пуфами, подушками з м'яким покриттям), дитяча класна бібліотека, осередок вчителя (стіл, стілець, комп’ютер, полиці/ящики, шафи для зберігання дидактичного матеріалу).

«Це не означає, що повинно бути 8 окремих кімнат. Усе це можна поєднати в межах однієї. Парти зокрема повинні бути легкими та одномісними, щоб їх легко можна було переставляти. Одна і та ж кімната може бути, як ігровою зоною, так і кінотеатром», - пояснює Людмила Плахотна.

Також у кожної дитини повинні бути шафки для одягу, підручників і зошитів.

На меблі для волинських шкіл уряд виділив 36 мільйонів гривень.

«Якщо по максимуму облаштовувати одну класну кімнату, потрібно до півмільйона гривень, тому будемо виходити з реалій і робити усе поступово», - каже освітянка.

3. ВЧИТЕЛЬ НА КИЛИМКУ З ДІТЬМИ

Людмила Плахотна каже, що цьогоріч вчителі отримають академічну свободу – не буде програм, від яких не можна відійти ні на крок. Натомість буде стандарт – перелік знань, які повинні діти засвоїти до завершення четвертого класу.

«А як це організувати – завдання вчителя», - наголошує освітянка.
На уроках діти не лише слухатимуть вчителя, а й гратимуться, долучатимуться до дискусій та обговорень.

Головне, кажуть чиновники, аби між дітьми та вчителем були товариські стосунки.

«Традиційно, як вчителя зображали? Він стоїть біля дошки, а діти на нього дивляться з-за парт. Тепер буде по-іншому – вчитель може разом з дітьми і на килимок сісти. Ідея в тому, що вчитель не повинен дитину підняти до свого рівня, а навпаки – опуститись до неї і знайти спільну мову», переконує посадовиця.

4. БЕЗ ДОМАШНІХ ЗАВДАНЬ

Нові підручники обіцяють вже цього року дати усім першокласникам.
Усі шкільні предмети будуть об’єднані у кілька груп: мовно-літературну, математичну, природничу, технологічну, соціальну, історичну, мистецьку, фізкультурну.

Уроки пронизуватиме єдина тема. Наприклад, якщо на уроці української діти вчать вірш про фрукти, то й на математиці вони рахуватимуть яблука і груші.

При цьому домашніх завдань до третього класу не буде. Тому діти зможуть не носити додому підручники та зошити, натомість залишатимуть їх у класі.

5. ОБОВ’ЯЗКОВЕ НАВЧАННЯ ДЛЯ ВЧИТЕЛІВ

Усі вчителі, які братимуть перший клас, повинні пройти кількатижневе навчання. Цьогоріч на Волині буде 950 перших класів.
200 вчителів уже пройшли навчання, решта ж повинні зробити це до 1 вересня.

«У директорів шкіл та вчителів, які братимуть перші класи, відпусток цього року фактично не буде. Мусять вчитись», - переконує головна освітянка області.

Навчання триває протягом двох тижнів. Перше та останнє заняття проходять у Волинському інституті післядипломної педагогічної освіти, решта – онлайн. Освітяни вивчатимуть новий стандарт початкової освіти, методики навчання, вчитимуться інклюзивній освіті та нейропсихології.

Всього на навчання вчителів на Волині витратять 15 мільйонів гривень.

Передрук заборонений