Новини

Чим вигідніша реклама в Інтернеті у порівнянні з іншими джерелами?

Люди, які користуються мережею Інтернет як джерелом інформації, часто стикаються з відсутністю даних про послуги або товари, що їх цікавлять. Тим, хто створює сайти, знайома ситуація, коли керівництво не розуміє, навіщо потрібна інтернет-реклама. Напевно так було й на «зорі» теле- і радіо-реклами, коли мало хто вірив, що повідомлення на екрані розміром у 7 сантиметрів або розхвалювання товару із «розмовляючої коробки» призведуть до збільшення продажів.

Отож, нині рекламну кампанію прийнято проводити в декількох друкованих (журнали, газети) і електронних (канали телебачення, радіостанції) ЗМІ. При цьому Інтернету «виділяється» рекламна квота на 1 сайт і невелика кількість банерів, що є абсолютно неправильним. Якщо провести аналогію з класичними ЗМІ, рекламу треба давати не тільки в фірмових буклетах (своєму сайті), але і в популярних газетах, журналах і каналах телебачення, тобто необхідно публікувати рекламу про діяльність і товари фірми й на інших популярних сайтах.

Це твердження пов'язано ще і з тим, що люди шукають необхідний їм товар або відомості про фірму через різні пошукові машини і каталоги. Отже, якщо інформація знаходитися на декількох сайтах, ймовірність того, що її знайдуть значно збільшується. Забавним виглядають відмови розмістити інформацію на добре розкрученому сайті (банери тощо) за адекватну оплату.

Нелогічно відмовлятися і від створення сайту (за 5000 доларів), коли планується масштабна рекламна кампанія в ЗМІ на 50 - 500 тисяч доларів. Особливо, якщо врахувати, що все, окрім мережевої інформації, через кілька місяців залишиться тільки в спогадах. А гроші, вкладені в сайт, залишаться з вами назавжди, як власне ЗМІ і рекламний носій.

Широко поширена помилка, що реклама в мережі малоефективна через її важкодоступність. Насправді, ефективність інтернет-реклами на певному сегменті ринку набагато вище, ніж традиційної. Адже газету або журнал треба виписати або купити в кіоску, а інформацію телевізійного ролика потрібно запам'ятати або записати за кілька секунд. Інтернет доступний 24 години на добу як завгодно довго і може містити необмежену кількість рекламної інформації. Більше того, за рахунок використання різноманітних пошукових систем, знайти інформацію можна набагато швидше, ніж в інших ЗМІ.

Потенційні покупці, які є цільовим сегментом ринку, користуються Інтернетом від декількох хвилин до декількох годин в день. Приблизно такий же час витрачається іншими людьми на читання друкованих ЗМІ або перегляд телевізійних передач.

Реклама в Інтернеті, яка потенційно може охопити кілька мільйонів осіб, зазвичай, обходиться набагато дешевше і може містити незрівнянно більшу кількість інформації, ніж реклама в інших ЗМІ.

Відомо, що реклама послуг в Інтернеті приносить більшу віддачу, ніж реклама товарів, тому в останньому випадку слід рекламувати і точки продажів (аптеки, магазини, склади тощо).

Величезна перевага мережевої реклами - повноцінний зворотний зв'язок і можливість моніторингу. При проведенні рекламної кампанії в традиційних ЗМІ про кількість людей, які побачили рекламу і позитивно на неї відреагували можна судити тільки за допомогою непрямих методів. У разі використання інтернет-реклами збір цих даних відбувається чітко за допомогою лічильників, «статистичних машин» каталогів і пошукових систем. Ці відомості повинні бути представлені рекламодавцю. Наприклад: «За минулий тиждень інформацію про товар (послугу) прочитало 42756 осіб. Рекламні оголошення (банери) переглянули 134569 разів». Такий докладний (і до того ж, фактично, безкоштовний) моніторинг не може бути здійснений засобами іншої ЗМІ.

За даними Веб-дизайн "Атлас"