Новини

За відмову від щеплень батьків треба штрафувати, - головна освітянка Волині

Директори шкіл мають право не приймати у перший клас дітей, які не мають щеплень.

Про це інтернет-виданню «Волинь24» розповіла начальник управління освіти Волинської ОДА Людмила Плахотна.

«В Україні є колізія між освітнім та медичним законодавством у питанні щеплень. Освітнє каже, що кожна людина має право на освіту і ніхто не може їй відмовити. Медичне ж законодавство говорить, що діти незахищені щепленнями ризикують самі і піддають ризику щеплених дітей, а тому – не можуть відвідувати дитячі колективи», - зазначає освітянка.

«Директор має повне право відмовити у прийнятті дитини без щеплень. Особливо в час, коли ми маємо досить велику епідемію кору. До 300 дітей вже захворіли. А батьки, чиї діти щеплені, мають право вимагати, щоб в їхньому колективі не було дітей, які можуть принести віруси», - наголошує посадовиця.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:
У перший клас за пропискою: як на Волині потрапити в бажану школу

З її слів, батьки повинні відчувати відповідальність не лише за власну нещеплену дитину, а й за ту, яка сидітиме з нею за однією партою.

«В Європі є дуже великі штрафи за те, що дитина залишилась без щеплень. В деяких країнах – до 3 тисяч євро. Я вважаю, що нам теж треба їх запровадити. Бо зараз в нас демократія, яка переходить в анархію. А це нам не підходить», - резюмує Людмила Плахотна.