Новини

Земельні війни під Луцьком: атовці три роки не можуть отримати обіцяні ділянки

Три роки поспіль близько 30 учасників АТО та мешканців села Баківці, що у Луцькому районі, намагаються отримати землю поблизу населеного пункту.

За картами Держгеокадастру, земля вільна і сільська рада навіть була готова її виділити. Однак, коли дійшло до справи, обласна прокуратура виступила проти. Чому? Мовляв земля належить державному підприємству «Дослідне господарство «Перемога».

Аби розібратись у цій ситуації, у п’ятницю, 27 квітня, два десятки учасників АТО завітали до обласної прокуратури.


ЕПОПЕЯ ТРИВАЄ ВЖЕ ТРИ РОКИ
Учасник бойових дій Микола Орєховський три роки поспіль бореться за можливість отримати землю.

Свого часу чоловік намагався отримати ділянку у Луцьку, однак в мерії відмовили, мовляв з 2005 року в обласному центрі вільної площі немає.

Тоді Микола Орєховський, як і багато інших учасників АТО з Луцька, почав оббивати пороги сільських рад навколишніх населених пунктів.
«Зверталися в Прилуцьке, Боратин, Маяки – ніде немає вільної землі. Тоді ми з побратимами зайшли в Держгеокадастр, а так на карті зеленим кольором відмічена вільна державна ділянка землі у селі Баківці Луцького району. Її площа – майже 1750 гектарів», - розповідає чоловік.

Учасники АТО кажуть – у Баківській сільській раді погодились виділити землю військовим, однак для цього ділянку потрібно було ввести у межі населеного пункту. Таке рішення на сесії сільської ради невдовзі ухвалили. Здавалося б, зовсім скоро учасники АТО отримають обіцяну державою землю, однак прокуратура заблокувала рішення ради. Озвучена причина – у підприємства «Дослідне господарство «Перемога» є державний акт на цю землю, тож виділяти її комусь іншому сільська рада не мала права.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Як на Волині дерибанять землю, прикриваючись атовцями. ВІДЕО, РОЗСЛІДУВАННЯ

ЗВЕРНЕННЯ ДО СУДУ РЕЗУЛЬТАТУ НЕ ДАЛИ
Очільник Державної служби у справах ветеранів на Волині Андрій Омельчук вважає, що підприємство «Дослідне господарство «Перемога» користується землею під Луцьком незаконно. Мовляв акт на землю був виданий за півроку до реєстрації самого підприємства.

І учасники АТО, і місцеві мешканці звертались до суду, аби скасувати дію документу. Однак, безуспішно.

«Я розумію хлопців, бо прокуратура займає по цій землі дуже дивну позицію. Особливо це видно на судовому процесі, де представник прокуратури захищає інтереси підприємства. Хоча насправді це бізнес на державних землях», - каже Андрій Омельчук.

Також захисник учасників АТО переконаний – прокуратура тисне на сільську раду, аби та не віддавала землю.

У НАС Є ПРАВО НА ЦЮ ЗЕМЛЮ, - ДИРЕКТОР «ПЕРЕМОГИ»
Директор ДП «Дослідне господарство «Перемога» Олег Яворський переконує – на підприємстві усе законно і воно правомірно використовує землю біля Баківців.

«Але, якщо суд раптом вирішить скасувати нам акт на землю, звичайно, ми виконаємо це рішення», - заявив посадовець.

ЩО КАЖУТЬ У ПРОКУРАТУРІ
Заступник головного прокурора Волинської області Максим Киричук запевнив – в ситуації розберуться, однак за умови, що учасники АТО усі свої зауваження висловлять в письмовій формі.

«Ми відстоюємо позицію держави, а не підприємства. Якщо ви вважаєте, що Державний акт незаконний, підроблений, напишіть про це і ми дослідимо питання. Адже те, про що ви говорите, кримінально-каране діяння», - зауважив правоохоронець.

Максим Киричук запропонував атовцям написати письмове звернення. Після цього мовляв прокуратура протягом двох тижнів дослідить питання.

Врешті мітингувальники написали заяви з вимогою розслідувати можливі факти фальсифікації документів «Дослідним господарством «Перемога», а також щодо припинення представництва прокуратурою цього підприємства у суді.