Новини

Холодно і голодно: у селі на Волині діти вчаться в аварійній школі. ФОТО

Діти в селі Башлики Ківерцівського району Волині вже 20 років змушені в дві зміни навчатися в аварійній школі, котра раніше була Будинком культури.

Про це стало відомо у понеділок, 16 квітня, під час робочої поїздки у Ківерцівський район голови Волинської ОДА Олександра Савченка.

ПЛІСНЯВА, ДІРИ У СТІНАХ І КАБІНЕТ ДИРЕКТОРА У…КОМІРЧИНІ

Приміщення Будинку культури переобладнали в навчальний заклад ще у 1997 році.

«Районна рада обіцяла нам, що діти вчитимуться там рік-півтора. Коли будуть гроші – створити нормальні умови. Але все так і лишилося без змін…У нас близько сотні багатодітних сімей», - обурився депутат сільської ради Григорій Лінник. Наразі у семи класах змушені тулитися понад дві сотні учнів.

У школі відчувається їдкий запах плісняви, діти змушені навчатися у дві зміни через брак місця, у стінах – діри та тріщини. Кабінет директора школи Людмили Філюк знаходиться у комірчині, бібліотека – у тісному підсобному приміщенні, адже будівля не адаптована до потреб школярів.

«Основна проблема – потрібна нова школа. Наступного року не буде де вчитися навіть у дві зміни», - наголосила Людмила Філюк.
Немає у навчальному закладі й спортивного і комп’ютерного залів, їдальні, шкільного автобуса.

ХОЛОДНО І ГОЛОДНО

«Мені ця школа не подобається, немає умов, але й іншої в нашому селі немає. Зимою сидимо вдягнені, бо холодно. Я дуже люблю фізкультуру, але спортзалу немає. Влітку ми займаємось надворі, а взимку дивимось телевізор», - поділилася учениця 8-го класу Євгенія.

За словами 6-класниці Софії, у башликівській школі немає й їдальні, тому діти змушені чекати закінчення уроків і обідати вдома.

«Хочеться нормальних умов. Зимою дуже холодно, сидимо в куртках. Немає де побігати, у класах зимою скачемо в «резинки». Немає їдальні. Як йдемо до школи, то їмо, а потім аж вдома. Буває, що заняття до 15:00 тривають. Вчимося в дві зміни, бо не вистачає місць», - розповіла вона.

«НЕ ДУМАВ, ЩО ВСЕ НАСТІЛЬКИ ПОГАНО»

Голова Волинської ОДА Олександр Савченко, якого селяни запросили в гості, був вражений побаченим. За його словами, коли місцеві жителі приїжджали до нього на прийом і розповідали про проблему, він уявляв, що все погано, але не настільки.

«Діти працюють у таких умовах, про які не здогадується Міністр освіти. Та й я не здогадувався. Я повинен був на власні очі переконатися наскільки це критично. А ця проблема – критична», - зазначив Савченко.

Він повідомив, що проектно-кошторисна документацію на будівництво нової школи вже є, проте 70 мільйонів гривень – надто дорого. Відтак, проект будуть переглядати і вдосконалювати.
Голова Волинської ОДА Олександр Савченко разом із очільником Ківерцівської РДА Валерієм Ткачуком
Директорка школи Людмила Філюк
Тісні класи сільської школи
Кабінет директора - у комірчині
Шкільна бібліотека розмістилась у підсобному приміщенні
Висновок про те, що школа аварійна
Діти грають у «резинки», бо спортзалу і школі немає