Новини

Не хочу в армію: чого волиняни знову «косять» і «рішають»

Люди, які шукають способу уникнути призову на строкову службу, інколи навіть звертаються за консультацією до юристів – розповідає волинський адвокат, журналіст і волонтер Василь Нагорний.

«Весняне загострення» на консультації… у зв’язку весняним призовом на строкову службу :-( » - пише Нагорний у Фейсбуці.

:(І водночас пояснює: «Є добрий десяток законних підстав для відстрочки (звільнення) від армії. Ними не соромно і користатись. Але немає такої підстави, як «порішати». Тим більше, повірте, я не знайомий з військовими комісарами. А тому не витрачайте свій час і не пишіть мені дурниці в приват». 

Окрім того, Нагорний вважає, що аргумент «хай ідуть сини нардепів, прокурорів...» - не має права на існування.

«Я добре знаю про соціальну нерівність в цій країні. І я так само хочу, щоб призовників, як і резервістів не відловлювали, а вони самі просились у військові комісаріати, бо це дуже престижно: достойна зарплата, пільги, освіта, житло, медична страховка і т.д. А доти будуть примушувати...» - пояснює він.

Нагорний розповів про 23-річного лейтенанта з Тернопільщини, командира взводу 2 бату 51 бригади Романа Ільяшенка, псевдо «Опасний». Він – Майстер спорту України, володар Кубка України з фрі-файту. У липні 2014 вирвався у відпустку. Мама, відмовляла його йти назад, просила затриматись…

«Мамо, якщо не я, то хто? Я мушу, я повинен...» - казав тоді Роман. 

Василь Нагорний коментує: «Це я не про призов. А про те, що в 2014 році ті, хто справді воював, йшли самі. Їх не відловлювали. В них не було навіть таких зарплат як зараз, але була віра і патріотизм!»

Волонтер дивується: «Чому Мінстець (Міністерство інформаційної політики – ред.) не ставить в приклад таких хлопців, як Роман? Не робить ролики, сюжети, фільми про них? Для мене загадка».

Роман Ільяшенко нагороджений орденом Богдана Хмельницького посмертно: загинув 30 серпня 2014 року під Іловайськом, в «гуманітарному коридорі».