--> Пішли під лід: як моржують відомі волиняни | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Пішли під лід: як моржують відомі волиняни

4
0
Пішли під лід: як моржують відомі волиняни
Поки більшість лучан чекали морозів та снігу, деякі жителі обласного центру Волині ловили легкі й ледь помітні дотики зими.

Вони з власної волі босоніж ходять по снігу, який цьогоріч, хоч нечасто, однак гостює у Луцьку. Занурюються у крижану воду, не чекаючи свята Водохреща. Ванну з пінкою замінюють холодним душем, а обтирання бавовняним рушником - пекучими «обіймами» снігу.

Про те, хто із відомих волинян входить до Спілки луцьких моржів, як за допомогою обтирання снігу позбутися варикозу та хто із луцьких посадовців привчає свою дитину занурюватися у холодну воду ще змалку.

«Коли купаюся часто – з’являються цікаві ідеї», - директор департаменту сім'ї, молоді та спорту Луцької міської ради Олексій Веремійчик.

Директор молодіжного департаменту луцької мерії впродовж року купається в джерелі, де температура води 6-9 градусів як взимку, так і влітку. За яких умов вперше занурився у крижану воду, точно не пам’ятає. Каже, що зробив це на спір, чи за компанію.

«Коли маю головні болі чи слабкість у тілі – їду купатися. Цікаво, що, побувши у воді 5-10 хвилин, – все як рукою знімає. Такий спосіб життя добре впливає на сон та імунітет. Помітив, коли купаюся інтенсивніше – з’являються цікаві ідеї», - каже Олексій Веремійчик.

Він зазначає, що відчуття після купання завжди різні.

«Інколи стає дуже тепло, інколи – легко й вільно на душі, а буває, відчуваєш шалений сплеск емоцій та енергії, або ж відчуття тотальної розслабленості і бажання спати», - додає начальник департаменту.

Цікаво те, що до такого способу життя Олексій Веремійчик привчає свою чотирьохрічну доньку, яка, зі слів Олексія, в захваті від захоплення батька.

«Тут головне – без фанатизму», - волинська художниця і арт-терапевт Тетяна Мялковська.

Вперше Тетяна Мялковська занурилася у воду на свято Водохреща більше 10-ти років тому. Зі слів пані Тетяни, відтоді робить це регулярно, не залежно від погоди та пори року. Окунувшись у холодну воду, не відчуває жодного дискомфорту, а навпаки – свободу.

«Тіло нагріває себе самостійно, інколи здається, що навіть жар є», - каже художниця.

Тетяна Мялковська вважає, що після кожного занурення у крижану воду імунітет людини стає міцнішим.

«Навіть син часто занурюється зі мною. Тут головне – без фанатизму, в задоволення і з вірою, що все буде добре», - додала мисткиня.

«Після занурення відчуваю себе енергетичним скатом», - перший заступник голови Волинської облради Олександр Пирожик.

Посадовець розповів, що моржувати почав п’ять років тому, а вперше занурився в холодну воду на Водохреще значно раніше. Торік востаннє занурювався у грудні, а цьогоріч «купальний сезон» відкрив 5 січня.

«Тут головне - внутрішній настрій поєднатися з природною стихією. І не має значення, яка це пора року», - коментує Олександр Пирожик.

Він розповідає, що пробував занурюватися в холодну воду, маючи застуду, і, на великий подив, вода оздоровила його.

«Для організму це стрес, і ми самі своєю волею скеровуємо наші внутрішні сили в потрібне русло, щоб цей стрес був позитивним і благодатно впливав на організм. Внутрішнє бажання і настрій - ось запорука бажаного ефекту від таких занурень. Тому після них не хворію ніколи», - додає Олександр Пирожик.

Відчуття після занурення посадовець називає енергетичним підйомом. Каже, що, вийшовши з води, відчуває себе енергетичним скатом, який випромінює тепло й енергію.

«Коли я рідним про це розповідаю, вони мене розуміють, але далеко не завжди пробують повторити», - розповідає заступник голови Волинської облради.

Початківцям Олександр Пирожик радить ніколи не купатися у холодній воді напідпитку, мовляв, у нетверезому стані вони не отримають всієї палітри відчуттів та контрасту.

«Вже після того - можна трохи зігрітись із середини... А до того - тільки температурний контраст природніх стихій води й повітря», - зазначає посадовець.

«Моржі – це люди, які люблять холод, але мають гаряче серце», - луцька художниця і майстриня Алла Жупанюк.

Телеведуча програми «Кошик творчих ідей» Алла Жупанюк починала моржувати поступово. Першим кроком був холодний душ. Переїхавши в приватний будинок, почала обливатися з відер, а згодом обливання розбавила обтиранням снігом.

Вона зазначає, що хворіє рідко, а коли й відчуває, що організм «атакує» інфекція, обливається холодною водою, або ж занурюється у водойму.

«Не припиняла моржувати навіть тоді, коли була вагітна другою дитиною. Маючи великий живіт, вдягала купальник та обливалася холодною водою. Сусіди ще знущалися, мовляв, з величезним животом, а все одно моржую», - розповідає Алла Жупанюк.

Зі слів художниці, моржуванням можна навіть вилікувати варикоз. Вона розповідає, що людям, які мають проблеми із венами на ногах, рекомендується обливатися холодною водою та обтиратися снігом.

Минулої осені Алла з колегою вступили до лав Спілки моржів у Луцьку. Художниця каже, що моржі – це люди, які люблять холод, але мають гаряче та щире серце.

«З такими людьми просто не можна бути хворими», - додає майстриня.

Цікаво, що моржі так люблять холодну воду, що влітку в нагрітих сонцем водоймах їм некомфортно. А тому вони ходять до ополонки, неподалік парку.

«Під час занурення відчуваю себе самого», - керівник «InternetDevels» Віктор Левандовський.

Віктор Левандовський загартовується пірнанням в ополонку майже рік. Розповідає, що навіть був на тренінгу, де навчали, як правильно моржувати.

«Пам’ятаю, було десь -15, а ми до ополонки роздягнуті бігли метрів 300, і назад потім. Думав, що все… але вижив», - згадує керівник InternetDevels.

Директор IT-компанії каже, що полегшення під час перших ознак грипу отримує саме після пірнання в ополонку.

«Минулої зими пірнав щодня, було щось типу «дорвався». Потім став пірнати раз в тиждень, бо зрозумів, що цього достатньо, аби бути у формі», - пояснює Віктор Левандовський.

Він вважає, що холодна вода очищує від емоцій, страхів та гніву.

«Під час занурення відчуваю самого себе - це просте пояснення суті цього цікавого моменту. У той момент сам стаєш чистим як лід», - додає бізнесмен.

Є серед волинських віпів і ті, хто занурюється в ополонку раз в рік на свято Водохреща. Вони кажуть, що після освячення вода набуває цілющих властивостей, вона очищує тіло й думки із середини.

«Відчуття, ніби тисячі маленьких голок одночасно вкололи в тіло», - депутат Волинської обласної ради Михайло Імберовський.

Вперше депутат занурився у Йорданську воду ще у 2009 році, відтоді робить це щороку. Каже, що найбільший кайф відчуває після занурення, коли, вдягнувши теплий халат, грієшся гарячим чаєм.

«Не знаю як хто, а я не відчуваю холоду у воді. Це зовсім інше відчуття, адже все-таки судини різко звужуються. Коли ж виходиш із води та інтенсивно обтираєшся, відчуття, ніби тисячі маленьких голочок одночасно вкололи в тіло. Це дуже приємно!», - розповідає Михайло Імберовський.

Він вважає, що на свято Водохреща вода набуває особливих цілющих властивостей, а тому із зануренням в освячену воду, людина очищується та змінюється.

«Отримую від цього колосальне задоволення», - народний депутат України Ігор Гузь.

До традиції купатися на Водохреща парламентар вперше долучився на запрошення екс-мера міста Луцька Богдана Шиби. Так, з 2008-го року Ігор Гузь занурюється у воду щороку і, з його слів, отримує колосальне задоволення.

«У мене особисто якихось серйозних проблем зі здоров’ям не було ніколи. Я постійно тренуюся, бігаю, плаваю, веду здоровий спосіб життя. А все це загалом, звичайно, додає імунітету», - розповідає народний депутат.

«Водохрещенське купання очищує тіло й думки», - голова обласної партійної організації БПП «Солідарність» Роман Романюк.

Політик долучається до традиції занурюватися в освячену воду на свято Водохреща, як мінімум раз на рік.

«Вперше купався в водохрещенській воді у 2016 році. Чесно кажучи, тих емоцій не передати словами! Можливо, з часом наважуся на моржування. Адже відчуття неперевершені!», - розповідає Роман Романюк.

Він вірить, що купання на Водохреще очищає тіло та думки, надає сил, здоров'я та віри на весь наступний рік.

«Застуда, як наслідок купання в крижаній воді, для мене особисто – стереотип, чи, може, «відмазка» для тих, хто не наважується зануритися», - каже політик.

Підготувала Анастасія КАЧИНА
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Молодці. А Пирожик виглядає, як Іоан Хреститель в Іордані. Теж молодець. А я в жовтні двома пуховими ковдрами вкриваюсь.
Відповісти
Що в Мялковської,що в Жупанючки такі срачини і сісяндровичі,що не в кожну ополонку влазять
Відповісти
Ти або сексуально стурбований збоченець, або заздрісна баба без дупи і грудей
Відповісти
І не соромно такий жир на шпальти виставляти
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні