--> Волиняни заробляють на вирощуванні лохини | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Волиняни заробляють на вирощуванні лохини

0
-7
Волиняни заробляють на вирощуванні лохини
Волинь разом із Житомирською та Київською областями є лідерами із вирощування лохини. Торік площі під цією ягодою становили 1,5 тис. га, а роком раніше – лише 700 га.

Про це інформує видання AgroDay .

Лохина залишається найбільш привабливою ягодою для вирощування в Україні. Вона тримає лідерство у рейтингу ягід і фруктів, що вивозяться за кордон.

Приміром, разом із журавлиною лохина встигла випередити яблука й груші, забравши 35% продажів. Загалом на експорт іде до 90% лохини, адже ціна для внутрішнього споживання на ягоду є поки дорогою.

Українську лохину експортують переважно до Європи. На Нідерланди й Великобританію припадає майже 60% усього експорту, пише Експрес. Решту ягід везуть до Білорусі, звідти вони повторно експортуються до Росії.

За словами експерта плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяни Гетьман, на експорті лохини і журавлини торік фермери заробили $8,5 млн. Загалом за чотири останні роки експорт лохини зріс у 20 разів.

Причина – збільшення темпів виробництва лохини. Виробники одразу орієнтуються на експорт, тож закладають плантації з урахуванням євростандартів.

Приміром, сертифікат Global Gap гарантує доступ на глобальний ринок і дозвіл на продаж свіжої лохини у найбільш вимогливих до якості продукції ринках – наприклад, у торговельних мережах Великобританії.

Цьогорічний врожай лохини перевищив 2,5 тис. тонн. Якби не весняні заморозки, він був би ще більшим, зазначають експерти.

Загибель урожаю не засмутила фермерів – очікується, що площі під лохиною у 2018 році збільшуватимуться.

Експерти кажуть про високу рентабельність ягоди. За найкращих очікувань, вона може принести до 300% прибутку. Утім, якщо полуниця й малина окупаються за 3 роки, то лохина – лише за 5. Загалом же кущ лохини може плодоносить протягом 20-30 років.

Як зазначає ProfiHort Magazine, найближчим часом лохина може витіснити смородину із трійки рейтингу найбільш вирощуваних ягід. Залишивши позаду суницю й малину, вона стане лідером.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні