«Можна їсти кролятину?»: топ-15 найцікавіших запитань луцькому священику

9
-2
«Можна їсти кролятину?»: топ-15 найцікавіших запитань луцькому священику
Часто у прихожан виникають питання до священиків. Але не завжди всі можуть "напряму" запитати те, що їх цікавить, тому зачасту просто намагаються радитися зі знайомими.

Однак, церква вирішила йти в ногу з часом та допомогти прихожанам. Тепер уже не дивина - анонімні питання до духівника.

Так, порадитися зі священиком, не називаючи своє ім'я, можуть і волиняни. На сайті Храму Всіх Святих Землі Волинської також є можливість поставити анонімне питання.

Що ж найбільше цікавить волинян, на які теми вони радяться з священиком, читайте у добірці "Волинь24".

***


- Слава Богу! Батюшка, чи можна починати будувати будинок у високосний рік! Я не знаю, чи це забобони, чи - правда.

- Навіки Слава Богу! Звичайно, що це забобони. Можете будувати, а можете і не будувати, це вже ваша особиста справа. Ніяких особливостей, або заборон стосовно будівництва у високосний рік немає.

***

- Слава Богу! Таке запитання: чи ми можемо взяти жіночку за куму, якщо вона баптист? Ми православні християни! Але дуже її любимо і хотіли б, щоб вона була хресною мамою! Що ви порадите? Дякуємо.

- Навіки Слава Богу! Ні, такого робити не можна. Правилами церкви заборонено брати за кумів іновірних, інославних, розкольників. Якщо ви хочете, щоб ваша дитинка росла здоровенька, і Господь оберігав її, ви повинні за куму взяти православну людину, яка буде щодня молитися за неї. А якщо ви зробите по-своєму, то не дивуйтесь потім, чому Господь пошле вам біди та скорботи.

***

- Слава Богу! Скажіть, будь ласка, які молитви читати і до кого молитися, щоб завагітніти. Уже 3 роки ніяк не вдається зачати....

- Навіки Слава Богу! Для того щоб завагітніти, читають акафіст до Божої Матері перед її іконою "Нечаянная Радость". Перед читанням акафісту вам необхідно взяти благословіння у духівника, тобто того священика, який служить у тому храмі, до якого ви ходите на богослужіння. Памятайте, що підхід до кожної людини індивідуальний, адже ж священик враховує всі особливості вашого духовного життя.

***

- Слава Богу! Скажіть, будь ласка, чи можна вагітній ходити на кладовище?

- Навіки Слава Богу! Стосовно вашого запитання у церкви немає ніяких заборон. Прийшовши на кладовище, ви повинні пам'ятати, що у Бога немає мертвих, у Бога всі живі.

***

- Слава Богу! Підкажіть будь ласка, чи можна вагітній жінці стригти волосся? Дякую!

- Навіки Слава Богу! Ніяких заборон стосовно вашого випадку немає.

***

- Слава Ісусу Христу! Чи можна називати дівчинку іменем Єва? Чи не є це гріхом?

- Навіки Слава Богу! Можна так називати дівчинку. І це не є гріхом.

***

- Слава Богу. Як потрібно готуватись до вводу жінці після пологів та немовляті до першого причастя?

- Навіки Слава Богу! Підготовка жінки до вводу полягає в тому, щоб підготуватися до сповіді та причастя. Тому перед днем, який ви обрали для вводу (після 40 дня від народження дитини), вам по можливості потрібно попостити, прочитати канон перед причастям. Прийшовши до храму, ви повинні підійти до свічного ящика, і вам там розкажуть що потрібно далі робити.

***

- Слава Богу. Скажіть, будь ласка, що робити з сектантською літературою (знайшов вдома книгу адвентистів)? Спаси Господи.

- Навіки Слава Богу! Найкращий вихід – спалити. Сектанська література є шкідливою для православного християнина.

***

- Слава Богу! чи можна відлучати грудну дитину у великий піст. Дитині 2.5р.

- Навіки Слава Богу! Справа у відлучанні грудної дитини, немає ніякого відношення до великого посту. Якщо природньо прийшов час, відлучайте на здоров’я, якщо - ні, то нехай здоровенька кормиться та росте во Славу Божу.

***

- Слава Богу! Батюшка, чи можна православним споживати кролятину? Спаси Господи.

- Навіки Слава Богу! Православним можна, окрім постів та постних днів.

***

- Слава Богу! Батюшка, чи можна православним християнам читати "Майстер і Маргарита" Булгакова? Спаси Вас Господи.

- На Ваше запитання відповім словами апостола Павла «Усе мені можна, та не все на користь. Усе мені можна, та я не дам нічому цьому заволодіти мною.» (1Кор.6,12.).

Питання не в тому чи можна, а в тому чи буде користь від прочитаного. Кожен християнин, в міру своєї духовності, сам відчуває користь або небезпеку. Якщо я читаю цей твір для загального розвитку – гріха нема ніякого, прочитання даного твору дасть вам лише літературну обізнаність, але якщо ви читаєте цей твір і відчуваєте небезпеку, тобто починаєте сумніватись у своїй православній вірі, гріх від прочитаного очевидний.

***

- Слава Богу! Батюшка, чи можна купувати ікони в Київському Патріархаті? Чому?

- Якщо Ви купуєте ікони, чи інші предмети церковної утварі в храмі КП, то тим самим збільшуєте їхній бюджет. Якщо Ви вважаєте себе вірянином УПЦ, то цього робити не варто, на мою думку. Якщо Вас цікавить якась конкретна ікона - напишіть на пошту, можливо, чимось зможу Вам допомогти.

***

- Чи можна робити зараз візу, щоб поїхати за кордон??? Тому, що беруть відбиток пальця??? Порадьте щось??? Як бути???

- Церква не забороняє робити закордонні паспорти чи візи.
Відбиток пальця береться заради того, щоб легше було розкрити злочини, які чинять імігранти, та максимально швидко обмежити їх, впіймати.

***

- Слава Богу! Батюшка, підкажіть, будь ласка, чи можу я прийти у Ваш храм в штанах, а не в платті чи в спідниці?

- Для кожної справи є відповідна одежа: у вечірній сукні ви не підете на стадіон, а у спортивному костюмі - в театр. Так само, існує традиція відповідного вбрання, коли ви збираєтесь у храм.

Мета відвідин церкви - молитва. А згідно зі Святим Письмом, жінка повинна молитися з покритою головою. Дуже добре, що зараз у багатьох храмах та монастирях хустку можна отримати при вході. Щодо брюк, то Святе Письмо вимагає, щоб жінки одягалися у жіночу одежу, а чоловіки - у чоловічу. Тому, хто спеціально збирається йти до храму краще одягнути спідницю відповідної довжини. В усіх випадках треба намагатися поважати благочестиві традиції нашого народу та нашої Церкви.

Але якщо людина вперше прийшла до храму, або у неї раптово виникло бажання зайти помолитися, брюки або відсутність хустки не повинні стати перепоною людині для спілкування з Богом у храмі. Тому постійні парафіяни повинні з повагою та доброзичливістю ставитися до людей, навіть у ситуації, коли їх зовнішній вигляд не відповідає традиції храму чи монастиря. Не треба людину виганяти, або ображати, але якщо і необхідно зробити зауваження, то так щоб людина не втратила бажання приходити до храму.

***

- Слава Ісусу Христу! Порадьте, будь ласка, що мені робити! Я зустрічаюсь з троюрідним братом і не знаю як до цього поставляться мої рідні. І ще чи можете ви сказати, чи дасть церква нам шлюб!

- Церковний шлюб неможливий, якщо наречений і наречена знаходяться в близькій спорідненості. Шлюб між двоюрідними і троюрідними братами і сестрами не дозволяється.

Підготувала Аліна БЕКЕРУК

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"Гарне" інтервю від "московського попа" ,який даже тут зумів наголосити що ііхня віра правильна,а всі інші невірні...Цинізму таких "душпастирів" не має меж!
Відповісти
Ти попробуй проаналізувати життя своїх рідних, своє і тоді лізь в Церковні справи. Запам'ятай, що Бог і милує і карає. Ходиш в КП - ходи, баптист - ходи в їхню церкву, але нікому не нав'язуй своєі віри , хоч судячи по дописах ти атеїст. Прийде час і ти сам все зрозумієш.
Відповісти
Сказати куди тобі іти?!!!
Відповісти
А ти проаналізуй що тут робить церква яка підтримує окупанта,яка благословляє сепаратистів які вбивають цвіт націі?)))
Відповісти
Яка паства,такі і питання....
Відповісти
Про розкольників і інших зрозуміло. А чим це католики і греко-католики не угодили? І не угодили саме москві, бо інші православні церкви досить поважно відносяться до всіх християн.
Відповісти
2Найкращий вихід – спалити. Сектанська література є шкідливою для православного християнина". Оце по православному , - палити і слово Боже і зображення самого Бога???!!!!
Відповісти
Ви можете хоч 100500 раз дизлайкнути,але це не змінить суті. Це ж очевидно,що в 21 столітті тільки в дегенератів такі питання можуть виникати. Це ж мракобісся 80 лвл . Хоча нічого дивного,переважна маса цього стовпотворіння жалюгідні недоумки. І ці самі недоумки,своєї жалюгідності ніколи не визнають. Будуть дизлайкати )) від безвиході і недолугості))
Відповісти
УПЦ мп сама продажна церква на світі... Ви спочатку опудало з мавзолею виносить тоді розкажуть про бога. Я особисто був в РФ І бачив які вони християни.... Прихожан УПЦ мп мені дуже шкода... Всім миру і добра в дім.....
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні