«Їжа на Святвечір – не головне», - волинські священики

4
-3
«Їжа на Святвечір – не головне», - волинські священики
Традиційно на Святий Вечір, у переддень Різдва, за столом збирається уся родина. Господині готують 12 пісних страв, які символізують апостолів. А коли на небі з’явиться перша зоря – звістка про народження Ісуса Христа – українці розпочинають святкову трапезу. Опісля всі гуртом співають колядки.

Цікаво, що після вечері їжу не прибирають зі столу, аби відвідали страви і душі померлих.

Вранці 7 січня українці вітаються фразою: «Христос народився!», а у відповідь чують: «Славімо його!», відвідують церкву.

Волинські священики розповіли, що для них найважливіше у святкуванні Різдва, чи дотримуються душпастирі традицій та чому приготування 12-ти страв на Святвечір не повинно бути культом.


«НА РІДЗВО МИ МАЄМО ДЯКУВАТИ ХРИСТУ ЗА ТЕ, ЩО ВІН НЕ ПЕРЕСТАЄ ЛЮБИТИ»

Настоятель Жидичинського чоловічого монастиря Святителя Миколая Чудотворця УПЦ КП Константин Марченко розповів, що основна різдвяна церковна традиція – прийти на богослужіння.

«Тільки за те, що Христос прийшов на цю землю, щоби врятувати кожного з нас, ми маємо знайти хвилинку, аби прийти в храм, помолитися і подякувати. Подякувати за те, що він нас, грішників, недосконалих, деколи байдужих і лінивих, не перестає любити», - зауважив священик.

За словами Константина Марченка, до Різдва священнослужителі готуються «як і всі»: накривають стіл без м’ясних страв, збираються усі гуртом разом із митрополитом Луцьким та Волинським Михаїлом, вечеряють і колядують.

«Довго не сидимо, бо зранку запланована літургія і треба до неї готуватися», - додав він.

«НА СВЯТВЕЧІР НЕ ОБОВ’ЯЗКОВО ГОТУВАТИ 12 СТРАВ»

Речник Волинської єпархії УПЦ МП Олег Точинський поділився, що Різдво – це свято, яке, у першу чергу, несе глибинний християнський зміст:

«Сенс полягає в тому, що у певний період історії людства народився Спаситель, який дав нам можливість прагнути до кращого. Різдво – свято глибокого богословського характеру».

Він зазначив, що Різдво – це сімейне свято. Окрім того, часто священики ходять один до одного в гості, аби колядками сповістити радість народження Ісуса Христа.

«Ми разом збираємося у храмі, щоб прославити Спасителя. Після цього ми зустрічаємося сім’ями, аби відсвяткувати. Звичайно, не обходиться без застіль, але ці застілля ми прикрашаємо співом колядок», - сказав Олег Точинський.

Священнослужитель наголосив, що колядки мають глибокий богословський характер, бо у них оспівуються теми, котрі є у Євангеліє.

Олег Точинський розповів, що традиція готувати 12 страв на Святвечір – індивідуальна.

«Згідно з церковним уставом, до першої зорі взагалі не благословляється нічого вкушати. Це день строгого посту. Потім традиційно вкушається кутя. Накривати стіл не обов’язково 12-ма стравами. Часто людям треба наголошувати, що суть Святвечора не у приготуванні їжі. Часто господиня може весь день провести за приготуванням, але не піти у храм. Ми маємо ставити на перше місце Бога».

«КОЛЯДУВАННЯ НЕ МАЄ БУТИ СПОСОБОМ ЗАРОБІТКУ»

За словами протоієрея Волинської єпархії УПЦ КП Віталія Собка, найважливіше у Різдві – розмірковування про те, що дає народження Ісуса Христа людству.

«Зараз спостерігаємо тенденцію, що відзначення народження Христа стає світським. Буває так, що вітають з Різдвом, а що це за свято, для чого і чиє – не на першому плані», - сказав він.

Віталій Собко розповів, що на Різдво священнослужителі колядують, відвідують близьких і родичів. На його думку, на Святий Вечір не обов’язково готувати 12 страв, це лише підготовка до найважливішого дня – Різдва Христового.

«Тут головне, що 6 січня – суворий піст і ця вечеря є пісною. Тут головне, щоб не була велика кількість їжі і були пісні страви. 6 січня – підготовчий день до Різдва, має бути контраст. Звичайно, може бути і 12 став, але якщо їх не буде – нічого страшного. Хтось багатший і може приготувати більше страв, а хтось бідніший – менше», - наголосив він.

Священнослужитель підсумував, що неважливо хто прийде колядувати першим – хлопець чи дівчинка, адже перед Богом рівні всі. Головне, аби колядування не ставало способом заробляння грошей:

«Зараз традиція колядування стала комерційною. На жаль, більше дітей акцентують на тому, що колядування – заробіток. Але треба прищеплювати те, що колядування – прославляння Христа, хороші побажання господарям».

Підготувала Надія МІЩУК ("Волинь24")
Передрук заборонений

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
все легко знаходиться в гуглі ))) чи можете гуглу щось заборонити?
Відповісти
Отако подивися на "габарити" деяких попів і зразу видно що для них ііжа не "головна"...
Відповісти
Особливо на черево Михаіла.
Відповісти
дуже корисна стаття,дякую за інформацію)нехай Господь береже кожного
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні