--> У Рокинях відновлюють спалену хату-експонат | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

У Рокинях відновлюють спалену хату-експонат

5
-3
У Рокинях відновлюють спалену хату-експонат
В експозиції просто неба «Козацький зимівник» Музею історії сільського господарства Волині-скансен, що в селищі Рокині Луцького району, почали відновлювати стародавню хату дводільної конструкції.

Про це директор Музею-скансену Олександр Середюк написав у блозі на Волинь24.

НЕВІДОМІ ПРИЧИНИ ЧИ НЕВІДОМІ ПАЛІЇ?

Нагадаємо, пожежа трапилася близько 21:00 у понеділок, 13 листопада.

Раніше Олександр Середюк завляв, що хату підпалили навмисно, а ця подія пов’язана з конфліктом з очільником волинського осередку партії «УКРОП» В'ячеславом Рубльовим.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Волинський музей-скансен після пожежі. ФОТО

Утім, сьогодні Середюк стверджує: «Дах хати спалахнув з невідомих причин”.

Перед цим, як відомо, облрада на чолі з Ігорем Палицею відновила музею фінансову підтримку. “Це дало змогу власними силами розпочати відновлювати і реставрувати після пожежі стародавню оселю” – каже Середюк.

ГРОШЕЙ ОБЛРАДИ ВСЕОДНО ЗАМАЛО

Окрім того, профінансувати відновлення хати взялися СГПП «Рать» (В.А.Шумський), СГТзОВ «Городище» (А. О.Никонюк) Луцького району, ВАТ «Луцьксантехмонтаж 536» (І.Чорнуха), ГО «Волинське Братство», магазин «Люстра» і «Комфорт» та інші, - каже Середюк.

“А Василь Захарчук із села Маташівка презентував один кубометр пиломатеріалу балок на перекриття хати, що так не вистачало” – каже директор музею.

“Це лише 10 відсотків тих, до кого я особисто звертався по допомогу. Байдужими стали до цієї біди сільська рада об’єднаної громади села Княгининок. При своєму річному бюджеті понад 50 мільйонів гривень, жодного гроша не знайшлося на ліквідацію пожежі в музеї. А Луцька райрада навіть відповідь не надіслала на офіційне звернення” – нарікає Олександр Середюк.

Цікаво, що головою Княгинининської ОТГ є Олена Твердохліб, яка висувалася на цю посаду від партії “УКРОП”.

ДО НОВОГО РОКУ ХАТУ ВСТИГЛИ НАКРИТИ

“Власними силами та за підтримки козаків-волонтерів обласної федерації козацького бойового мистецтва «Спас» розпочали важку та кропітку роботу по реконструкції дерев’яної хати. Перш за все потрібно було розчистити і вивезти залишки згарища. Потім приступили до відбудови і реставрації” – каже Середюк.

“Тут уже потрібні були фахівці з досвідом та власним інструментом. І вони підійшли з Луцька та з селища Рокині. Так, Роман Мішко взявся самостійно виготовити вікна, що згоріли в пожежі” – пояснює він.

“До Нового 2018 року козаки і реставратори зуміли відремонтувати дах та накрити його рубероїдом. А потім уже взятися за ремонт печі та грубки, стін і стелі, хатніх меблів й підлоги” – каже директор музею.

“Дирекція музею щиро вдячна всім тим, хто долучився до відновлення хати після пожежі. Ми надіємось, що багато ще добрих душ і меценатів відгукнуться на наш заклик про допомогу в цей важкий для музею час і допоможуть повністю відновити цінний пам’ятник народної архітектури музею-скансену, що в селищі Рокині Луцького району” – додає він
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Гнати того середюка в три шиї, а то в нього там часто шось горить. Він шо пожежникам на лапу дає, шоб очі закривали на протипожежну безпеку?!!
Відповісти
Злі люди гірші від мертвих! Від них тільки руйнація і морок!
Відповісти
вивчайте історію - де КОЗАКИ а де жидоукроп
Відповісти
Та кому потрібен цей музей, там тільки те й роблять,що бухають. А цей такий неприємний Середюк тільки бабло збирає собі в лапи.Молодець Твердохліб хай ремонтує бізнесмен за свої гроші.Буде менше болтати - везде і кругом.
Відповісти
лучанка - сиди в дома, і не потикайся в Рокині, без тебе вирішим - що і як нам робити
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні