--> В Україні планується подорожчання цигарок | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

В Україні планується подорожчання цигарок

5
5
В Україні планується подорожчання цигарок
З 2008 року вартості сигарет в Україні зросла в 20 разів, але тютюнові вироби в країні залишаються найдешевшими в Європі. З 1 січня курцям доведеться платити ще більше.

За Угодою про асоціацію з ЄС, Україна повинна підвищити ставку акцизу на сигарети до 90 євро за 1000 штук. Зараз в Україні ставка акцизу становить приблизно 21 євро. Тому парламент вперше проголосував за план підвищення акцизів на сім років. Так, 2018 року акциз з пачки сигарет буде 15,5-17 гривень, - повідомляє Сьогодні.

На скільки подорожчають сигарети

За Угодою про асоціацію, Україна повинна поступово збільшити ставку акцизу на сигарети до 90 євро за 1000 штук. 2017 року цей податок в Україні досяг лише 21 євро. Планувалося, що до потрібного рівня країна дійде до 2024 року, якщо піднімати податок щорічно. До цього часу очікується, що продажі сигарет скоротяться до 40 млрд сигарет з нинішніх 73 млрд. При цьому, за досвідом інших країн, доходи до бюджету не скорочуватимуться, а навпаки, зростуть до 100 млрд грн на рік.

Якщо раніше в Україні акцизи піднімали тільки на рік вперед, то цього року вперше в Податковому кодексі прописують підвищення відразу на сім років вперед.

"Так, зараз українці з пачки сигарет платять 8,9 грн акцизу. 2018 року ставка буде мінімум 15,46 гривні. При цьому цигарки, дорожчі 32,5 грн, додатково обкладатимуться адвалорним (який встановлюється у відсотковому співвідношенні до виробленої продукції або наданої послуги. – Ред.) акцизом у 12%.

Але таких сигарет тільки 15% на ринку. Уже три роки адвалорна ставка не переглядалася. Це призвело до того, що акциз на дорогі й дешеві сигарети майже однаковий – різниця становить 1,5 гривні. Через це бюджет недоотримає надходжень від акцизу", - вважає Костянтин Красовський, завідувач сектора контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ.

Наприклад, в країнах ЄС адвалорні ставки стартують від 21,7%: Польща – 31,4%, Словаччина – 23%, Чехія – 27%, Естонія – 30%, Австрія – 39%, Хорватія – 36%, Болгарія – 27% , Угорщина – 25%, Литва – 25%, Латвія – 25%, Словаччина – 23%, Німеччина – 21,7%.

"Зараз адвалорна ставка на сигарети становить 12%, цей показник не міняли вже кілька років. У результаті, 2018-го акциз з найдешевшої пачки сигарет буде 15,5 гривні, а з дорогих сигарет з ціною 45 гривень за пачку – 17 гривень, всього на 1,5 гривні більше. Це призведе до недоотримання надходжень до бюджету", – пояснює Красовський.

2018 року ціни на сигарети зростуть приблизно на шість гривень і середня вартість пачки становитиме 29-30 грн, прогнозують в Українському центрі контролю над тютюном.

88 гривень за пачку сигарет

Підвищення акцизів 2018 року дасть бюджету 50 млрд гривень – це на 10 млрд більше, ніж 2017 року. В Українському центрі контролю над тютюном вважають, що подорожчання сигарет зменшить обсяги продажів сигарет на 300 млн пачок.

В Україні акциз на сигарети підвищується з 2008 року. За дев'ять років вартість пачки сигарет зросла в 20 разів. Але цього не достатньо. Акциз на сигарети в Україні розраховується в гривнях, на інші товари в євро. Тому посилення податків частково з'їдає інфляція.

2019 року мінімальний акцизний збір з пачки буде 18,55 гривні, а 2024-го він зросте до 46,17 гривні, і пачка сигарет коштуватиме 88 гривень.

"Довгостроковий план зростання акцизів на тютюнові вироби – позитивне рішення. Це зменшить цінову доступність сигарет, збільшить надходження до держбюджету і скоротить споживання тютюну. Це головне. Очікуємо, що вже наступного року українці випалять на 3 млрд сигарет менше.

Однак, навряд чи Україні вдасться досягти мінімальних цін на сигарети в ЄС, згідно з цим планом, оскільки не враховано індекс інфляції. За нашими оцінками, середня ціна на пачку сигарет 2024 року 90 грн, або 3 євро за нинішнім курсом.

Безумовно, тоді курс євро буде інший, а сигарети в ЄС ще дорожче. Також слід очікувати продовження цінових воєн корпорацій, які намагатимуться збільшити доходи і виштовхнути когось із конкурентів з ринку України, на якому їм стає дедалі тісніше", – пояснює Андрій Скіпальський, керівник Українського центру контролю над тютюном ГО "Життя".

Регулярне підвищення акцизів допомогло зменшити число курців з 10 млн до 6,5 млн. Глобальне дослідження поширеності паління в Україні, проведене 2017 року, показало зменшення поширеності куріння на 20% серед дорослого населення за останні сім років.Але для більшої ефективності парламент повинен ухвалити й інші закони для протидії поширенню паління.

Заборона ароматизованих сигарет і врегулювання продажів електронних сигарет

У законодавстві України немає жодних вікових обмежень з продажу електронних сигарет і ароматизованих тютюнових виробів. Але закон забороняє їх використовувати в громадських місцях.

Тому громадські працівники вже три роки намагаються змусити парламент ухвалити законопроект № 2820. Проект пропонує заборонити продавати електронні сигарети неповнолітнім, зобов'язати виробників вказувати на упаковках інформацію про протипоказання і можливі ризики для здоров'я, а також заборонити їх рекламу.

У 29 країнах світу електронну сигарету можуть купувати тільки повнолітні, а в 39 країнах закон забороняє рекламувати їх, зазначають у Всесвітній організації охорони здоров'я.

У законопроекті № 2820 пропонують:

- збільшити розмір зображення про шкоду паління до 65% пачки, а малюнки-попередження змінювати щорічно;

- заборонити тютюнові вироби з ароматизаторами і смаками;
врегулювати продаж і маркування електронних сигарет;

- зобов'язати виробника електронних сигарет звітувати Міністерству охорони здоров'я про інгредієнти рідин для електронних сигарет і компоненти, які виділяються з димом;

- повна заборона реклами сигарет в інтернеті;

- вказувати склад всіх компонентів.

Ще один законопроект, який обмежить поширення паління – № 4030а.

Він забороняє розміщувати сигарети на вітринах кіосків і магазинів. Така норма вже діє в країнах ЄС, в Білорусі, Молдові та Росії.

Серед вимог законопроекту – зробити офіси, підприємства, готелі та вокзали на 100% вільними від паління. А також підняти штраф за паління в громадських місцях з 51-170 гривень до 340 грн.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Доходи громадян треба приближати до європейських а не ціни! Як то ніби тирса в голові у кермничів.
Відповісти
то пiдiймай, чо нити?
Відповісти
ЯнукОвич підпиши!!! Янукович підпиши!!. Ахахахах, але мені всеодно я не курю
Відповісти
ну мамочки !!! не бачити вашим дідкам більше цукерок, тепер вся зарплата піде на цигарки !? :)
Відповісти
Звісно це круто,що менше будуть курити (хоча хаахха це смішно), але підніміть ЗАРПЛАТИ ДО РІВНЯ ЄВРОПИ!!!! Нелюди!!! Сидять там за наші гроші і жеруть! Щоб ви знали утримання одного депутата нам обходиться у 2000 грн в день! Ось куди йде бюджет! На війну по 100 з копійками з зарплат знімають, а воїни голі,босі, що волонтери БЕЗКОШТОВНО за свої гроші все туди возять!!! І не соромно!!! Крадуть все, що тільки можна. Зате про цигарки думають... як би то до європейського рівня дотягнути
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні