Волинські гірники змушені працювати на обладнанні 60-х років

1
-1
Волинські гірники змушені працювати на обладнанні 60-х років
На шахті №9 «Нововолинська» ввели в експлуатацію нову лаву. Гірники примудряються видобувати вугілля на обладнанні 60-х років.

Про це пише Волинська правда.

Гірники планують, що нова лава дасть можливість видобувати 200 тонн вугілля в день. Загального ресурсу лави ж вистачить, щонайменше, на рік.

«На шахті сьогодні велике свято – здача лави в експлуатацію. Це значна подія для гірників, якій передувала серйозна і тривала робота. У нас зараз нелегкі часи у фінансовому плані. Але ця лава дасть можливість вийти на прибутковий рівень. Нова лава – це джерело нашого фінансування, зокрема й зарплат», – розповів директор шахти №9 «Нововолинська» Володимир Юрків.

За його словами, підготовка до введення лави в експлуатацію тривала приблизно сім місяців. Нововолинський ремонтно-механічний завод відремонтував основне обладнання, з яким тепер працюватимуть гірники.

Володимир Юрків додав, що незважаючи на те, що «дев’ятці» пророкували закриття, вона довела і далі доводить, що має право на функціонування.

«Підприємство, яке мало бути ліквідоване ще у 2016 році, пропрацювало вже майже весь 2017 рік. Більше того, через півмісяця ми здамо в експлуатацію ще одну лаву. Таким чином шахта працюватиме ще, як мінімум, років 4. А якщо знайдемо нові запаси, то, сподіваюся, років 15», – висловив оптимістичні плани директор шахти.

Орієнтовно на ремонт комбайна і секції механізованого комплексу виділили 3,7 мільйона з держбюджету. Крім того, насосну станцію, конвеєрну лінію та засоби пересування вугілля гірники відновлювали своїми силами.

До слова, на 2018 рік на шахті №9 «Нововолинська» планують видобути 116 тисяч тонн вугілля. Це приблизно 400 тонн за добу. Важливо те, що на шахті №9 видають на-гора низько зольне, якісне вугілля. Це дає змогу без затрат на збагачення у Червонограді постачати його одразу на Добротвірську теплоелектростанцію.

Щоправда, серйозною проблемою нині залишається те, що через тотальне недофінансування галузі гірники покидають роботу. Для прикладу, наразі на «дев’ятці» – аж сто вакансій, тоді як працюючих – 611.

Щомісячно для того, аби закрити потребу у коштах на зарплату працівників шахти №9, підприємству необхідно приблизно 7-8 мільйонів гривень.

«Якщо за добу видобуватимемо 400 тонн, то за місяць – 10 тисяч тонн. Ця цифра дасть змогу заробити 19 мільйонів. При нормальній організації праці будемо навіть у прибутках. У листопаді заробили приблизно 9 мільйонів. З держпідтримкою цьогоріч вийшли майже на беззбитковий рівень.

Держпідтримка становила цьогоріч для шахти №9 приблизно 12 мільйонів гривень. Сподіваюся, що з часом, зокрема і через відкриття нових лав, вийдемо на рівень прибутків, піднімемо зарплату і люди почнуть повертатися. Але прийдуть ті, хто справді хоче працювати і заробляти гроші. Посто так ходити і заробляти стаж ніхто не буде, тут треба реально працювати», – розповів Володимир Юрків.

До того ж, висловив директор «дев’ятки» і свою позицію щодо керівництва ДП «Волиньвугілля». На його думку, у тому, що шахта №9 не ліквідована і розвивається, чимала заслуга гендиректор Олександра Зоріна, який «вчасно звернув увагу на проблеми шахти, а не стояв на позиції її закриття».

«Керівництво ДП «Волиньвугілля» – це фахівці, гірники. На мою думку, кращих не було», – висловився він.

На переконання Володимира Юрківа, колектив і профспілка очолюваної ним шахти розуміють, що підприємство має право на існування.

«Так, обладнання зношене. Ми працюємо на комбайнах, які ще з 60-х років не випускають. Але навіть на них ми примудряємося працювати і видобувати вугілля, щоденно доводячи, що підприємство може жити. І будемо доводити це далі», – резюмував керівник шахти №9 «Нововолинська».
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Обладнання радянське виходить, і те застаріле. Як же так - свідомі українці працюють на радянському, живуть у радянських ще будинках?? якийсь розрив шаблону...
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні