Від Глушця - до Лісабона. Репортаж із сесії Луцької міськради

0
9
Від Глушця - до Лісабона. Репортаж із сесії Луцької міськради
Чергова 34-та сесія Луцької міської ради починалася емоційно.

Одна з громадських організацій краю влаштувала у холі виставку. Картини, ляльки-мотанки, квіти зі стрічок...

- Чуєш, тобі яка краща? - радився із депутатом Євгенієм Ткачуком Валерій Бондарук (за мить він купить одне з полотен і в гарному настрої попрямує до сесійної зали).


Правда, не всім у лавах луцької фракції “Батьківщина” було цього дня гарно. Хвилювався депутат Андрій Козюра. Бо щойно прозвучить “Ще не вмерла...”, він затято візьметься пояснювати, чому його батька звинуватили у крадіжці бруківки. І подію, що трапилася у одному з приміських сіл, перетворить у гучну політичну заяву. Правда, у більшості в залі вона чомусь викличе у когось відверту, у когось приховану ...усмішку.

Так чи інакше: гарний зачин для такої неоднозначної події, як сесія
Луцької міської ради.

Депутатів зустрічали у холі - шедеври від громадської організації неповносправних. Дехто щось собі придивився...
Депутатів зустрічали у холі - шедеври від громадської організації неповносправних. Дехто щось собі придивився...


МІЛЬЙОНИ “З ГОЛОСУ” І ...ДЕХТО СХОДИТЬ З ДИСТАНЦІЇ

У холі було людно: на підтримку начальниці на сесію прибув цілісінький освітянський батальйон. Ні, головну освітянку Зіновію Лещенко ніхто не планував цього дня звільняти. Просто у порядку денному - програма розвитку освіти і маленька “кадрова революція” щодо схеми призначення директорів шкіл.

Узялися за роботу дружно. Усього кілька відсутніх. Навіть екс-секретар ради Юлія Вусенко цього разу ігнорувати сесію у знак протесту не стала. Натомість укропівці працювали без лідера фракції: депутат Ігор Поліщук у статусі радика міського голови за державний кошт поїхав у ...Лісабон. Поки той у Португалії, його колегам нічого іншого не лишалося, як тиснути кнопки, приймати рішення і ...розглядати зі своїх телефонів португальські пейзажі, дбайливо викладені Ігорем Поліщуком в Інстаграм.

Троянда і скромний дарунок депутату-радикалу Сергієві Булі. Секретар ради тисне колезі руку і зазначає: це за одну доріжку в парку, яку той виклав за власні гроші.

У холі перед сесійної залою - освітяни
У холі перед сесійної залою - освітяни


У порядку денному - більше сотні питань, з них - левова частина земельних. Стає зрозуміло, що здолати ці проекти рішення за один день навряд чи вдасться. Втім, окремі з них тут же “сходять із дистанції”.

Наприклад, без пояснень з розгляду знімають питання, яке вже встигло набути означення “Козюрине”. Йдеться про півгектара землі у районі вулиці Глушець, яку планували передати в оренду колишньому помічнику депутата-батьківщинівця Юрієві Войту. Не той, певне, день...

Починають з найважливішого - з внесення змін до бюджету.

Тут каменем спотикання, стає неочікуване: керівник фіндепартаменту Лілія Єлова повідомила про те, що АТП "10701" відсудило у міськради 225 тисяч гривень боргу за 2015-й рік. Йдеться про відшкодування за пільговиків. Але навіть не в тому біда: через рішення суду заблоковані рахунки департаменту соціальної політики, що створює чимало проблем для життєдіяльності міста. Тому борги одному з луцьких перевізників треба віддати з бюджету.

В окремих обранців це викликає подив. Павло Данильчук (Народний контроль), скажімо, пропонує дочекатися апеляції. Хоча за мить стане відомо, що департамент апеляції чомусь навіть не подавав... Юлія Вусенко теж дивуватиметься, чому про такі ризики і проблеми установа не повідомила раніше. Зрештою, 225 тисяч таки забирають з тих коштів, які раніше були заплановані для соціальної реабілітації осіб з інвалідністю та виплат матеріальних допомог.

У сесійній залі цього дня і Юлія Вусенко. Останнім часом лідерка Самопомочі - одностайна із Павлом Данильчуком щодо голосування у сесійній залі
У сесійній залі цього дня і Юлія Вусенко. Останнім часом лідерка Самопомочі - одностайна із Павлом Данильчуком щодо голосування у сесійній залі


Обговорення викликала і пропозиція Сергія Були кошти, які не використали для ремонту дворів через непроведений тендер, виділити на оплату вже викладених бруківкою і відремонтаваних доріжок біля школи №2 (1 мільйон 300 тисяч гривень).

Залишок (600 тисяч) депутат Тарас Шляхтич (Самопоміч) тут же пропонує спрямувати на ремонт доріг у місті.

- Не подобається мені, що мільйони з голосу ділять, - зауважить голова бюджетної комісії депутат Борис Смаль (УКРОП). Але більшість підтримає такий розподіл.

Зіновія Лещенко запевняє: ніякого диктату і адмінресурсу рішення про кадрову комісію для директорів не містить!
Зіновія Лещенко запевняє: ніякого диктату і адмінресурсу рішення про кадрову комісію для директорів не містить!


КОЛИ "КОМУСЬ ДУЖЕ ХОЧЕТЬСЯ МОЧИТИ"

Чи такий бідний комбінат шкільного харчування, що йому нема чим розрахуватися за оренду їдалень, коли вартість пшеничної каші для школярів - дорожча за вартість тієї ж каші у ...їдальні міської ради? Депутат Анна Мовяк (Народний контроль), яка традиційно прискіпливо аналізує все, що стосується луцької освіти, до розгляду проекту рішення “Про оплату послуг з теплопостачання орендованих шкільних їдалень” підготувалася грунтовно. Правда, на це конкретне запитання відповіді ніхто не дав...

Луцькі обранці звільнили від необхідності платити за тепло установу, яка готує їжу для міських школярів. Мовляв, інакше варто було знову піднімати ціну на учнівські обіди. Вони у Луцьку вартують і так чимало - 17 грн. І це, заявила Анна Мовяк, і так чи не найвища ціна, якщо порівняти з іншими містами. Крім того, жвава торгівля у їдальнях піцами, пиріжками, мандаринами, печивом і іншим добром, на яке легко спокусити дітвору, мала б давати прибутки.

- Чому в ту ціну не закладені витрати на оплату теплопостачання? - цікавиться депутатка.

- Хватить шукати Бабу Ягу там, де її нема, - компететно заявляє у відповідь колишній начальник департаменту підприємництва і торгівлі Олександр Козлюк (а нині позафракційний депутат).

Більшість - не солідарна із Анною Мовяк, бо голосує “за”.



Але образ “Баби Яги” не дає луцьким обранцям спокою. Правда, це згодом. А спершу до трибуни виходить керівник луцького відділу освіти Зіновія Лещенко. У порядку денному три “її” питання: про створення інклюзивно-ресурсного центру, про концепцію розвитку освіти у Луцьку і про конкурсну комісію, яка обиратиме директорів освітніх закладів і місті.

У кутку зали - моральна підтримка: працівники управління освіти, у холі - окремі директори. Мовляв, теж прийшли “за компанію” продемонструвати злагодженість команди. Варто зауважити: далеко не всі директори...

- Чи обговорювали програму з директорами? Мені не подобається, що ви вводите в школи політику. Закон “Про освіту” передбачає автономію навчальних закладів. Треба, щоб директори відповідали за всі процеси. А ви нівелюєте ними. Пишете “відсеб'ячину”. Мені неприємно, бо залишається за собою адмінресурс, - розійдеться не на жарт депутат Алла Надточій (Самопоміч).

Згодом так само критично відреагує і на створення конкурсної кадрової комісії, до якої, крім педагогічного колективу і так званої батьківської громадськості, вводять і представників влади, не зазначаючи кількості цих людей. Депутатку підтримають інші обранці. А згодом кілька фракцій відмовляться голосувати за створення комісії, бо це суперечить чинному закону “Про освіту”, заяким затверджувати директорів має “засновник” закладу, тобто Луцька міська рада рішенням сесії.

Надточій згадають і “Бабу Ягу”, яка завше "проти", і те, що була донедавна головою освітянської комісії у Луцькраді, і те, що до зміни розстановки сил на Богдана Хмельницького, 19 чомусь не ратувала за зміни у процедурі призначення директорів.

- Дехто має жадобу до влади. Комусь дуже хочеться мочити... - чинитиме “опір” голосиситій опозиції депутат Євгеній Ткачук (позафракційний).

- У вас були прекрасні можливості знищити цей диктат у 2015 чи 2016 році, але тоді це питання не виникало. Сьогодні диктату немає. Є плідна робота, - підтримає його Григорій Пустовіт (Батьківщина).

Цю політичну дискусію раз по раз розбавлятиме хіба укропівець Микола Дендібєрін, щедро роздаючи компліменти трибуною Зіновії Лещенко.

- Хватить мочити... - чути із зали.

Більшість підтримує "диктат": 23 голоси “за”.

Після перерви: у сесійній залі відчутна втома, але сили на жарти ще вистачає
Після перерви: у сесійній залі відчутна втома, але сили на жарти ще вистачає


ТРУБА. ГРОШІ. ЗЕМЛЯ

Стомлена партійними сутичками рада переводить подих: швидко і без суперечок обранці розглядають низку міських програм, обов'язки контролювати розподіл коштів на округи без депутатів покладає не на тимчасову комісію, як пропонував ініціатор рішення Андрій Покровський (Солідарність), а на одну з постійних комісій, яку очолює Андрій Козюра.

“Моральною” компенсацію бізнесмену Покровському навзаєм може бути зменшення суми так званої пайової участі за відремонтований водопровід біля культурно-оздоровчого комплексу на проспекті Волі. Ціна питання - понад 500 тис. грн. Тут у міськради не виникло заперечень.

“На вечерю” - земля. Зала дружно підтримує пропозицію працювати тільки до 18-ї. Депутатів відчутно меншає. І деякі проекти рішення саме через це не набирають голосів.

- Це і є питання для людей. Де депутати?! Правильно: нема камер, нема журналістів... - обурюватиметься голова земельної комісії Євгеній Ткачук.

Поки розглядають земельні питання, депутати читають останні новини...
Поки розглядають земельні питання, депутати читають останні новини...
...Зокрема, про те, як Ігор Поліщук викладає фото з робочої поїздки в Португалії в Інстаграм
...Зокрема, про те, як Ігор Поліщук викладає фото з робочої поїздки в Португалії в Інстаграм


Та все-таки дещо таки рада встигає і в таких умовах. Як мінімум - продати (!) ділянку під аптекою майже на самісінькому Театральному майдані(а точніше на Богдана Хмельницького, 1) і землю під склад на околиці міста ...не так давно призначеній на посаду очільниці департаменту соцполітики Вікторії Майбороді.

***

Оголошувати дату наступного пленарного засідання не стали.

Рівно о 18-й луцькі обранці спакували у портфелі колоритні ляльки-мотанки, придбані цього дня. Правда, якусь із них не завадило б лишити у сесійній залі. Щоб різних потойбічних сил не боялися, а то щось надто часто згадують...


Олена ЛІВІЦЬКА.
Фото автора.

У порядку денному - більше сотні питань. Всі - не подужали...
У порядку денному - більше сотні питань. Всі - не подужали...
У холі тим часом - виставка
У холі тим часом - виставка
Валерій Бондарук вибрав собі картину
Валерій Бондарук вибрав собі картину
А Юлія Вусенко - ляльку-мотанку для офісу. У партійних барвах!
А Юлія Вусенко - ляльку-мотанку для офісу. У партійних барвах!
Микола Федік (Свобода) починає з інтерв'ю
Микола Федік (Свобода) починає з інтерв'ю
На перших хвилинах присутній і перший зам міського голови Григорій Недопад
На перших хвилинах присутній і перший зам міського голови Григорій Недопад
Роботи у обранців - тьма. Кілька годин вділили освітянським питанням
Роботи у обранців - тьма. Кілька годин вділили освітянським питанням
Григорій Пустовіт дослухався до порад колег і оголосив перерву
Григорій Пустовіт дослухався до порад колег і оголосив перерву
Коли чекати ''продовження бенкету'', правда, не повідомили
Коли чекати ''продовження бенкету'', правда, не повідомили
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
9

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні