Лучанин гріє воду сонячними батареями

6
4
Лучанин гріє воду сонячними батареями
Лучанин Віктор збудував для своєї сім’ї поруч із батьківською хатою у районі Балки сучасний двоповерховий будинок. А на даху два роки тому встановив сонячні колектори для підігріву води.

Що спонукало господаря використовувати сонячну енергію для власних потреб? Чи вигідний цей проект? За скільки часу він окупиться? Чи можливо розвивати сонячну енергетику в межах такого міста, як Луцьк? Про це усе йдеться у 38 номері газети «Волинь24» від 22 листопада.

– Я з дитинства цікавився механікою, сантехнікою. Тато був чудовим зварювальником. Він помер, коли мені було 13 років. Тож все, що знаю і вмію, навчився не від нього, а опановував самотужки. Проте його приклад працелюбності, бажання розібратися в суті складних систем таки додали мені наснаги. І ось тепер, коли у знайомих чи родичів виникають якісь проблеми з опаленням чи водопостачанням, кличуть мене, - каже Віктор.
Заміський будинок під Луцьком із новітніми технологіями
Заміський будинок під Луцьком із новітніми технологіями

– Якось в сусідньому будинку сантехніки міняли трубу на вводі. Вибили в бетоні метрову діру, кинули коліно «сотку». Прибігає до мене знайома старша жінка, благає: «Вітю, зроби щось!» Я прийшов, глянув. Кажу до майстрів: «То ж можна було би плавний перехід зробити, не обов’язково півстіни валити». А вони мені: «Ти хто такий? Ми краще знаємо, як має бути». Дивує оце їхнє ставлення до людей. Либонь, в себе вдома так би не робили: вирішивши одну проблему – створили людині іншу, - пригадує чоловік.

Віктору 43 роки. Він все робить на совість. Свого часу працював у «Луцьктеплі». Досконало вивчив опалювальні системи. Тож тепер може розібратися у найбільш «закрученій» схемі, яких наші майстри «намудрували» не в одному будинку. Згодом взявся встановлювати системи опалення й гарячого водопостачання самостійно. Постійно цікавиться новинками, обмінюється досвідом із такими, як він, майстрами, які працюють в Україні і за кордоном.

Чи відчули вже вигоду від встановлення сонячних колекторів у своїй хаті, запитую.

– Безумовно. Мої діти – непосиди. Постійно бігають, пітніють, люблять плюскатися у воді. Тож увесь день, особливо влітку, душ зайнятий. Якби встановив електричний бойлер, то робив би на одну електрику. Газ теж нині дорогий. А сонячна енергія – безплатна. Тож плачу тільки за холодну воду.
Схема підігріву води від сонця
Схема підігріву води від сонця

Він показує схему бойлера і пояснює: «У літні сонячні дні температура води у верхній частині сягала 95 градусів. Щоб не було перегріву, доводилося колектори затінювати. Навіть у зимові хмарні дні вода на виході – 20 градусів, а як блисне сонце – вже 35. Система в мене зв’язана з газовим котлом. Тож за потреби вмикається додатковий підігрів газом».

Підігріту воду Віктор також використовує для опалення. У його будинку – тепла підлога, тож батьки можуть не хвилюватися, що діти, граючись на ній, змерзнуть і застудяться. Але за скільки часу окупиться цей проект?

– За моїми підрахунками, щоб повернути вкладені гроші, треба років вісім. Південніше від мого будинку стоїть п’ятиповерхівка, тож час потрапляння прямого сонячного проміння на мої колектори значно коротший, ніж якби хата стояла окремо. Ось нещодавно я монтував подібні системи в новому будинку одного господаря за містом. То в нього, сподіваюсь, час окупності буде меншим. Приємно, що є люди, які, заробивши гроші, вже не живуть сьогоднішнім днем, а думають про майбутнє. Зазначу, що для всіх, кому потрібен підігрів води у великих обсягах з квітня по жовтень, час окупності встановлених сонячних колекторів значно скорочується. Вигідно встановлювати такі системи для басейнів, спортзалів, адже там часто користуються душем.
Сонячний колектор на даху
Сонячний колектор на даху

Але чому Віктор не використовує сонячну енергію для вироблення електрики? Для одного обійстя, каже, сьогодні це не дуже вигідно. Обладнання дороге. Поки окупиться вартість акумуляторів, вже потрібно купувати нові. Та й вартість електроенергії, яку закуповує держава за «зеленим тарифом» у приватників, останнім часом знизилася. Тож вкладені гроші доведеться повертати років з дванадцять.

На думку майстра, встановлення сонячних колекторів для опалення і підігріву води було б вигідним для об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Але перш ніж щось подібне робити, треба все ретельно підрахувати.

Святослав ЛЕСЮК
Фото автора
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ідея не нова,але система працює і економить кошти...
Відповісти
Чи можна отримати контактні дані Віктора?
Відповісти
" встановлення сонячних колекторів для опалення і підігріву води було б вигідним
для об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ)" - все так, але тоді ОСББ повинно семе стати постачальником тепла, купуючи його в теплогенеруючій компанії, розбавляючи підігрівом із сонячних колекторів і в кінцевому варіанті продавати споживачу по лічильнику, інакше не получиться.
Відповісти
А ціну цього обладнення неозвучили по тій причині що ця система коштує дуже дорого і вона в нас популярною небуде!! І ви думаєте що якщо вкладеш 5 тисяч євро в цю систему і на тому все !!!невіриця нічого вечного не існує поламаєця шось і знов вкладай це панти і яка тут економія!!!
Відповісти
хоч почитай щось на цю тему, перш ніж писати "панти"...
неуки навколо
Відповісти
Колектори окупляться за 8 років, а фотоелектрика за 12, але автор статті не поцікавився реальними дами по фотоелектриці, більше того варто було вказати що по зеленому тарифу можливо продавати електроенергію використовуючи безакумуляторні системи. Реальна окупність на сьогодні Станції під зелений тариф - 5-6 років. про окупність у 12 років - мова могла бути 3 роки тому.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні