«Ми прийшли заявити про себе»: під стінами Волинської ОДА мітингували лісівники

2
2
«Ми прийшли заявити про себе»: під стінами Волинської ОДА мітингували лісівники
Під стінами Волинської ОДА зібрались лісівники, щоб висловити невдоволення щодо нової стратегії розвитку галузі.

Акція відбулася 28 листопада, - пише ВолиньPost.

15 листопада Кабмін схвалив Стратегію розвитку лісового господарства на 2018-2022 роки, яка передбачає чимало новацій у галузі. Натомість пропозиції лісівників не враховано, тож стратегію вони вважають недолугою та такою, яка може призвести до кризи.

«Ми не протестуємо, ми прийшли заявити про себе», - кажуть лісівники. Тож понад сотня працівників галузі із низки державних підприємств приїхали до Луцька, аби заявити про свою позицію.

У стратегії йдеться про єдиного власника і перетворення державних підприємств у підприємства із корпоративними правами. Лісівники наголошують, що на рівні держави цього допускати не можна, адже навіть прибуткові лісогосподарські підприємства можуть визнати неприбутковими, аби «приватизувати».

«Ця стратегія передбачає ліквідацію усі державних підприємств і створення одного державного підприємства у Києві. На місцях будуть створені філії, які не матимуть юридичної сили. Лісівники будуть звільнені і невідомо, чи будуть вони прийняті на роботу чи ні», -зауважила голова профкому Шацького лісового господарства Марина Семерей.

Відтак, мета стратегії – просто отримати лісові ресурси, натомість вона не враховує природоохоронних, екологічних та інших функцій.

Лісівники зауважують, що галузь платить чималі податки. Якщо ж усі доходи акумулюватимуться у Києві, не відомо, як отримуватимуть кошти «на місця».

Голова обласної організації профспілки лісового господарства Павло Матіюк зауважив, що Держлісагенство запропонувало стратегію, розроблену фахівцями, яка пройшла тривалі обговорення.

«Але 15 листопада Кабінет Міністрів кулуарно схвалив іншу концепцію, яка лишає нашу «армію» без шматка хліба… Розробники не погоджували її з жодним профільним міністром, а їх спеціалісти написали, що не потребує узгодження із громадськими організаціями та територіальними представництвами. Як таке можливо?» - обурююється Матіюк.

Побоюються лісівники й звільнення працівників галузі, а це як мінімум 3000 людей на Волині. До того ж, у деяких районах бюджети фактично формують податки від галузі. Натомість як працюватиме механізм у разі впровадження нової стратегії – невідомо.

Тому ОДА та Волиньраду лісівники просили прийняти звернення до державних органів, аби вказаний проект стратегії не приймали. Натомість просять врахувати проект, розроблений представниками Держлісагентства, аби зберегти ліс для держави та підтримати галузь.

Водночас голова Волинської ОДА заявив, що адміністрація погоджується з необхідністю доопрацювання стратегії розвитку.

«Ми повинні довести Уряду та всім нашим чиновникам державного рівня, що дану постанову треба переглянути. Там є досить позитивні речі, але основний пункт – створення цієї вертикалі управління – його треба переглядати», - сказав Гунчик. Мовляв, під час розробки документу треба долучати власне лісівників, тому варто повернутися до обговорень.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дерибанщиків виявляється теж хтось може дерибанити. Вони певно почуваються як вовки у пащі ведмедя - незвично. Якщо грося матиме хоч мізер можливості пустити щось когось в розхід ну то пустить - все пустить по пи-ді, жидам своїм спустить.
Відповісти
Большинство из нас перестали смотреть TV, так как интернет источники дают намного больше правдивой информации и можно выбирать кого читать, а кого нет.
Но в последнее время основная часть новостных источников подает искаженную информацию, поэтому приходится искать очень тщательно. В поисках хороших СМИ я наткнулся на 2 качественных источника: ukr-life.com.ua и sylnaukraina.com.ua.
Рекомендую и Вам отбирать только качестенные новостные источники чтоб не остаться обманутым.

Кстати, совсем недавно прочитал полезную новость, которая касается каждого из нас : https://sylnaukraina.com.ua/prognoz/prognoz-pogody/pogoda-na-listopad-2018-roku-v-ukra%d1%97ni.html
https://sylnaukraina.com.ua/kalendar/polskij-kalendar-na-2017-rik-v-polshhi.html
https://sylnaukraina.com.ua/kalendar/virobnichij-kalendar-na-gruden-2018-rik-v-ukra%d1%97ni.html
https://sylnaukraina.com.ua/finansy/zarplata/povyshenie-zarplaty.html
https://sylnaukraina.com.ua/goroskop/tochnij-goroskop-kozerig-na-2017-rik-dlya-cholovika-ta-zhinki.html
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні