--> Кожен 40-ий українець має онко | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Кожен 40-ий українець має онко

0
5
Кожен 40-ий українець має онко
Щороку в Україні з блискавичною швидкістю збільшується кількість онкохворих. Це й далі буде продовжуватися ще 20 років через наслідки Чорнобильської катастрофи. Так говорить гендиректор Національного наукового центру радіаційної медицини Димитрій Базика, - пише Газета.УА.

"Захворюваність на рак щитоподібної залози підвищилась у дітей, які були опромінені в дитячому віці, у учасників ліквідації наслідків аварії, у евакуйованих. Крім того, в учасників ліквідації наслідків підвищилась на 10% кількість усіх захворювань на рак. Підвищилась захворюваність на рак крові, лейкемію, рак молочної залози і теж на рак щитоподібної залози. Кожна третя лейкемія, яка виникає у ліквідаторів, пов'язана з дією іонізуючої радіації".

Натомість директорка Національного інституту раку Олена Колесник запевняє, що захворюваність на рак зростає в усьому світі. Причиною є не одна радіація, а й відсутність здорового способу життя. Смертність від онкологічних захворювань – на 2-му місці після серцево-судинних хвороб.

"Чи пов'язано це з Чорнобильською аварією? Звісно, пов'язано, але не тільки з цим. Тому що, наприклад, у тій же Франції, Німеччині захворюваність теж виникає і зростає. Зростає не тільки на рак щитоподібної залози, але й на рак простати, рак товстої кишки, молочної залози", – сказала Колесник.

Лікар-хірург Олег Бобров нагадує, що після аварії на Чорнобильській атомній електростанції було чимало інших техногенних катастроф – наприклад, аварія на АЕС в японській префектурі "Фукусіма" 2011 року. Тому пов'язувати онкозахворюваність лише з вибухом на ЧАЕС він вважає недоцільним і наголошує на важливості своєчасної профілактики.

В Україні щороку діагноз "рак" отримують близько 160 тис. людей, на обліку з третьою та четвертою стадіями стоїть 960-980 тис. людей.

"Рахуйте, кожен сороковий житель в нас із раком", – констатує лікар.

Олег Бобров зауважує, що централізовані програми з протидії раку не такі ефективні, як самодіагностика.

"Приймаючи душ увечері, жінка повинна оглядати свої молочні залози. Хіба це складно? Це нескладно. Чоловік, особливо курець, коли чистить зуби, має подивитись на стан язика", – стверджує він.

Профілактикою онкозахворювань є й традиційні складові здорового способу життя. Наприклад, фізичні навантаження та збалансований раціон, що включає багаті на клітковину фрукти й овочі.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні