--> Чим годують пацієнтів обласної психічної лікарні | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Чим годують пацієнтів обласної психічної лікарні

0
1
Чим годують пацієнтів обласної психічної лікарні
Грошей на забезпечення повноцінного харчування катастрофічно не вистачає. М'ясо пацієнти їдять у кращому випадку два рази на тиждень.

Лікарня «вигрібає» за рахунок небайдужих громадян, які приносять продукти.

Про харчування пацієнтів Волинської обласної психіатричної лікарні №1 активно заговорили ще на початку осені, - повідомляє Район.Луцьк.

Під час ефіру на телеканалі «Аверс» до голови облради Ігоря Палиці звернулися з проханням допомоги прохарчувати пацієнтів психлікарні. Посадовець відповів, що в обласному бюджеті нема коштів, аби збільшити фінансування на харчування. Вихід він побачив у створенні при лікарні спеціального фонду, через який особисто буде готовий допомагати пацієнтам.

«Я дам сьогодні доручення продумати і створити при лікарні фонд, в який я готовий теж допомагати від себе особисто, і залучати інших меценатів. Мені дуже хотілося б, щоб волинські бізнесмени почали теж долучатися до таких проблем. Я завтра запропоную реалізувати цю ініціативу, і думаю, через місяць ми прозвітуємо, скільки меценатів долучилися до ініціативи», – сказав тоді Ігор Палиця.

Через місяць після ефіру, наприкінці жовтня, ми навідалися до лікарні. Фонду так і не створили, а жодних коштів на поліпшення харчування пацієнтів меценати не виділили.

Станом на кінець жовтня у психлікарні №1 перебувало 360 пацієнтів. Кожен з них має свій термін лікування. Середня тривалість перебування хворого на ліжку – 35-37 днів. Всі пацієнти, які перебувають на стаціонарі, отримують харчування. Сюди входять психічно хворі з усіх відділень.

У лікарні функціонує 6 психіатричних, два психо-неврологічних і дитяче відділення. Загалом є три прийоми їжі. Діти та ослаблені і виснажені люди, які надходять у занедбаному стані, отримують ще полуденок об 11 годині.

«Ви розумієте, який в нас контингент. Більшість людей малозабезпечені, або взагалі не забезпечені. Вони соціально не захищені. Тому додаткове харчування доводиться призначати досить часто», – каже головний лікар Людмила Юрко.

Близько 7:00 зранку тут починається сніданок. О 14:00 пацієнти обідають, а о 17:00 на них чекає вечеря.

«Ми не практикуємо особливого меню для вегетаріанців чи людей, які не їдять м’яса. Харчування у нас дієтичне, і будь-хто може його їсти. Воно не перевантажене ні м’ясом, ні жиром, ні ніякими шкідливими продуктами», – розповідає Людмила Юрко.

Всю їжу у закладі готують на харчоблоці. Там нині працює семеро людей.

«Ми постійно говоримо про харчування, – зізнається лікарка. – І зважаючи на те, що воно у нас дуже скромне, я завжди наголошую на тому, що потрібно урізноманітнювати раціон. В нас ніколи не було однієї каші в чистому вигляді. Ми завжди або морквинку тремо до каш, або салат з буряка, або шматок консервованого кабачка.

Мені подобається, коли в нас в лікарні пахне пиріжками. Печуть фактично кожного тижня. Ми купили дві великі духовки. Єдине – спекти 400 пиріжків за один день трохи важко. Тому ми практикуємо випікати їх для пацієнтів по черзі. Сьогодні – одне відділення, завтра – друге. Дитяче завжди в пріоритеті».

Також у закладі лікуються учасники АТО. Їхнє фінансування на харчі трохи відрізняється. Воно фактично в 4-5 разів вище, ніж звичайне. АТОвці тут отримують і фрукти, і твердий сир, і кожного дня м’ясо.
Нарікання на якість харчування пацієнтів лікарка пояснює ще й тим, що їжа лікарняна завжди відрізняється від домашньої.

«В будь-якому лікувальному закладі харчування не таке, як вдома. Воно одноманітніше. У нас більше каш, тому що на велику кількість людей наготувати голубці, котлети чи щось таке в наших умовах нереально».

За планом, дефіцитних продуктів нема. Лікарня забезпечена всім, на що виділили кошти. Основне питання – про те, що план не дає хворим можливості наїстися. Найголовнішою причиною нарікань є недоїдання пацієнтів.

Справа в тім, що розмір фінансування ліжкодня на харчування у закладі становить 8,37 гривень. За ці кошти працівники психлікарні повинні забезпечити три повноцінні прийоми їжі. Дві гривні, за перерахунком, у цій цифрі становить вартість хліба. Решта – на інші продукти харчування.

В рік на продукти харчування заплановано 1 мільйон 156 тисяч гривень. Станом на жовтень 2017 року в лікарні використали 839 тисяч гривень. Однак, медики передбачають, що річний бюджет на харчування вони перевиконають.

«На харчування дітей запланували трішки менше, ніж ми насправді використовуємо. В плані закладено 8, 85 гривень на добу. Лікарня, однак, прохарчувала дітей на 11 гривень», – каже головний лікар.

У вартість харчування ліжкодня медики враховують також благодійні внески громадян і продукти, зібрані на власному городі закладу. Такі додаткові надходження допомагають урізноманітнити раціон пацієнтів.

«Скандинавська місія майже кожного тижня привозить нам то сосиски, то ще щось. Нам дуже допомагають благодійники і взагалі небайдужі люди. Влітку привозили огірки, помідори, зелень, петрушку.

Допомагає також власний город лікарні, на якому вирощуємо моркву, буряк, квасолю, кабачки. Все літо ми з власного городу використовували продукти», – каже Людмила Юрко.
Благодійники сюди привозили сосиски і червону рибу, соки, печиво. Один підприємець подарував закладу тонну червоного буряка.

«За ті 8 гривень, які в нас є, ми не можемо купувати таких продуктів харчування. Тому використовуємо кожну можливість. Я постійно пояснюю всім, яка це лікарня. В нас ніхто не зацікавлений, бо ми не робимо операцій на серці, і таке інше. А люди тут знедолені».

Рятує пацієнтів і те, що їжу можна привозити з дому. Однак, у лікарні кажуть, що далеко не до всіх тут приходять відвідувачі.

Зі своєї їжі можна приносити тільки дозволені продукти. В кожному відділенні є списки дозволених продуктів, тому родичі можуть приносити сюди передачі. У відділеннях також є холодильники для зберігання передач хворим. Всі передачі підписані. Буфетниця контролює, щоб продукти харчування були доброякісними і вживалися відповідно до термінів.

Раз на тиждень в лікарні закуповують яловичину, м’ясо птиці, рибу та яйця. Відповідно, один раз на тиждень додатком до основної страви для пацієнтів роблять кожен із цих продуктів. Однак, для того, аби пацієнти харчувалися нормально, фінансування потрібно збільшити хоча б удвічі, – переконані у психлікарні.

Людмила РОСПОПА, Район.Луцьк.

Головний лікар - Людмила Юрко
Головний лікар - Людмила Юрко
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні