--> Голову волинського суду притягнули до відповідальності | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Голову волинського суду притягнули до відповідальності

0
-4
Голову волинського суду притягнули до відповідальності
Голову Локачинського районного суду Василя Корнелюка притягнули до дисциплінарної відповідальності.

Про це пише Район.Локачі з посиланням на Вищу раду правосуддя.

Житель Локачинського району Григорій Баран поскаржився до Вищої ради правосуддя стосовно голови суду Василя Корнелюка.

Дисциплінарну скаргу Григорія Вища рада правосуддя отримала 23 березня цього року.

У скарзі описано, що суддя порушив норми Кодексу України про адміністративні правопорушення, коли ухвалював 27 січня постанову про притягнення Григорія до адміністративної відповідальності.

«Норми Кодексу України порушили, розглянувши справу за відсутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, чим порушено її право на захист, засади рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом, змагальність сторін та свободу в наданні ними до суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості», – йдеться в акті Вищої ради юстиції.

На засідання самої Дисциплінарної палати суддя не прийшов, але надіслав письмову заяву, де просив розглянути справу без нього. Третя Дисциплінарна палата вирішила, що підстави притягнути суддю до дисциплінарної відповідальності усе ж є.

До канцелярії суду 27 січня подали звернення про перенесення розгляду справи, який призначили на 27 січня. Причина – необхідно ознайомитися з матеріалами справи та залучити адвоката, який би представляв інтереси Григорія.

Суддя Василь Корнелюк не з’ясовував, чи були у канцелярії клопотання від осіб, які беруть участь у справі. Як наслідок, 27 січня суддя розглянув протокол про адміністративне правопорушення та визнав Григорія Барана винним. А у рішенні передбачив штраф у розмірі 10 200 гривень та позбавлення права керування авто протягом 1 року.

Григорій із рішенням не погодився та подав апеляцію. 17 лютого постанову Локачинського суду згідно з рішенням апеляційного скасували та ухвалили нову. У рішенні вказали, що «клопотання залишилося поза увагою суду, чим порушено право заявника на захист».

Це означає, що суддя порушив норми процесуального права.
Натомість сам Василь Корнелюк зазначає, що «відомості, які містяться в дисциплінарній скарзі, є неправдивими, а саме звернення зі скаргою відбулося у зв’язку з неможливістю уникнути відповідальності за порушення Правил дорожнього руху. При цьому Григорій був присутнім під час розгляду справи, будь-яких клопотань не заявляв, а про подане клопотання про відкладення розгляду справи я дізнався лише після судового засідання, оскільки його своєчасно мені не передали».

Доказів, що суддя порушив норми закону умисно немає. Тому Третя Дисциплінарна палата вважає, що ця ситуація стала наслідком неналежного ставлення судді до своїх службових обов’язків, оскільки він не перевірив, чи є клопотання.

Голова Апеляційного суду Волинської області дав Василю Корнелюку позитивну характеристику як висококваліфікованого та досвідченого юриста, принципового суддю та умілого керівника, якого раніше не притягували до дисциплінарної відповідальності.

У підсумку палата вирішила застосувати до судді стягнення у виді попередження.

Довідково

У 2003 році Василя Корнелюка обрали суддею Локачинського районного суду на 5 років. У 2009 році постановою Верховної Ради його обрали суддею цього суду безстроково. У 2011 році Вища рада юстиції призначила Василя Корнелюка головою суду. У 2014 та 2017 роках збори суддів також обирали його на посаду голови Локачинського районного суду.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні