--> Які рідні фрукти та овочі корисні взимку | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Які рідні фрукти та овочі корисні взимку

0
-4
Які рідні фрукти та овочі корисні взимку
Побутує думка, що пізня осінь, зима та рання весна – це періоди року, протягом яких, неможливо уникнути дефіциту надходження вітамінів в організм людини. Справді, в той час, коли літо та рання осінь дуже багаті плодами фруктових дерев, різноманіттям овочів та ягід, зима змушує призабути смак свіжих домашніх продуктів, а натомість частіше звертатися до екзотичних фруктів. А все через страх залишитись без джерела вітамінів, котрі так необхідні для підтримання імунітету, здорового стану шкіри та волосся в найхолоднішу пору року.

Про це пише лікар-терапевт «Лікувально-діагностичного центру святого Луки» Марія Куців на порталі Галка.

Але проблема в тому, що багато людей страждають алергічними реакціями на чужорідні для нашого організму «заморські плоди», інші бояться отримати від куплених у супермаркеті овочів та фруктів добрячу порцію нітратів, багатьом з нас просто «не по кишені» регулярно збагачувати ними свій раціон. Проте не варто панікувати! Ми хочемо нагадати Вам про такі прості, добре знайомі джерела вітамінів та корисних речовин, якими цілком можливо підтримати своє здоров’я взимку.

Вітімін С: лідером за вмістом вітаміну є зовсім не лимон, а шипшина. До того ж в сухих плодах його кількість значно вища, ніж у свіжих. Також достатньо вітаміну С у ягодах обліпихи,чорної смородини, квашеній капусті, корені хрону. Тому смакуйте шипшиновими, обліпиховими чаями, смачним смородиновим варенням частіше!

Вітамінами групи В багаті печінка, яйця,волоські горіхи, кисло-молочні продукти, гречка, вівсянка;

Вітамін Е можна отримати, споживаючи бобові (квасоля, горох), рослинні олії (льняна,соняшникова), моркву, варені яйця;

Вітаміном А збагачені у значній кількості морква, риба, печінка, ягоди калини, часник;

Вітамін Д слід шукати в молочних продуктах, яєчному жовтку, риб’ячому жирі.

Не слід взимку забувати також про неоціненну користь наступних продуктів:

Буряк – овоч, який добре відомий нам з дитинства, проте часто недооцінений. Багатий вітамінами А,Е,С, містить залізо, кобальт, цинк, фосфор, марганець, натрій, йод, калій, магній, кальцій. Груба клітковина буряка очищає кишечник, нормалізує його мікрофлору.

Яблуко збагачене вітаміни А, С, РР, Е, К, групи В, є в ньому фолієва кислота, залізо, що легко засвоюється,калій і клітковина. Має здатність знижувати рівень холестерину в крові , покращує стан шкіри, незамінне при анемії.

Гарбуз: в ньому ви знайдете вітаміни А,С, Е, РР, В1, В2, багато калію. Його корисно включати в раціон людям з серцево-судинними захворюваннями, так як калій позбавляє від набряків, сприяє зміцненню судин, покращує роботу нашого серця.

Журавлина містить велику кількість вітаміну С, чим підвищує опірність організму до інфекцій, є природним антибіотиком – завдяки своїм антибактеріальним і протизапальним властивостям, вона перешкоджає розвитку застуди, циститу, пієлонефриту, покращує стан крові, судин.

Часник – рекордсмен за змістом фітоцидів ( речовин, що активні проти вірусів і бактерій ). Завдяки фітоцидам, часник згубно діє навіть на туберкульозну та кишкову палички, має протиглисні властивості. До складу продукту входять азотисті елементи, кальцій, магній, вітаміни В, С, Е, К, Д, РР.

Цибуля – незамінний овоч, завдяки високому вмісту вітаміну С, а також вітамінів В, А і РР. Ефірні олії, що містяться в цибулі, сприяють нейтралізації вірусів, знищенню великої кількості мікробів: стрептококів, збудників дизентерії, дифтерії, туберкульозу.

Чорнослив містить кальцій, магній, фосфор, залізо, вітаміни А, групи В, С, РР . Вживається при закрепах, має жовчогінну та сечогінну дію. Збільшує вироблення шлункового соку і підсилює апетит. Завдяки вмісту калію і магнію корисний при серцево-судинних захворюваннях.

Сухофрукти (яблуко, груша, родзинки): багаті вітамінами А, групи В, С, калієм, натрієм, фосфором, магнієм, кальцієм, залізом, цинком, йодом. Покращують роботу травної, нервової, кровоносної систем, нирок і печінки, корисні при захворюваннях щитовидної залози. Допомагають боротися з простудними захворюваннями і зменшують стрес. Отож не забувайте про смачні та корисні узвари!

Волоський горіх: містить вітаміни А, С, Е, В1, В2, залізо, калій, кальцій, мідь, цинк, йод, кобальт та інші мікроелементи,а також містить білки, жири, жирне масло, дубильні речовини. Знижує рівень холестерину, відновлює сили після хвороб, покращує діяльність нервової системи.

Так, як в холодну пору року, більшість продуктів ми вживаємо у вареному вигляді, слід знати, що овочі слід варити цілими та неочищеними – так у них зберігається більше вітамінів. Краще класти їх відразу в окріп, а після приготування негайно дістати з води, щоб вони зберегли всі корисні речовини. Солити і додавати спеції необхідно за 5-10 хвилин до закінчення приготування страв.

Також важливо розуміти, що жиророзчинні вітаміни, такі як А, D, E і К необхідно приймати з жирними продуктами – лише так вони зможуть засвоїтись. Тому овочеві салати слід обов’язково заправляти олією чи сметаною не лише для смаку,але й для користі від їх споживання!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні