--> Західні області України збільшать своє представництво в Верховній Раді | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Західні області України збільшать своє представництво в Верховній Раді

1
0
Західні області України збільшать своє представництво в Верховній Раді
Згідно з новим Виборчим кодексом, який був ухвалений у Верховній Раді у першому читанні, західні, Київська та Харківська області збільшать своє представництво у парламенті.

Про це йдеться у матеріалі "Відкриті списки: як виглядатиме Верховна Рада за новим Виборчим кодексом", підготовленому консалтинговою компанією K&K GROUP.

У статті експерти K&K GROUP змоделювали ситуацію обрання Верховної Ради на основі результатів місцевих виборів 25 жовтня 2015 року.


"Області, в яких більше активних виборців, отримають краще представництво у парламенті. Зокрема, набагато більше будуть представлені майже всі західноукраїнські, Київська та Харківська області, дещо збільшується представництво центральних областей. Дві області залишаться із тією самою кількістю нардепів (Буковина та Закарпаття). При цьому зменшується представництво Луганської області", – йдеться у матеріалі компанії K&K GROUP.

Разом з тим, експерти відзначили, що реформа не зменшить масштаби підкупу виборців.

"Конкуренція у середині регіональних списків робить технологію "мереж" і "машинок" надзвичайно актуальною. А це головний недолік, за який справедливо та не дуже критикували чинну мажоритарку", – зазначають автори дослідження. Окрім того, сумнів K&K GROUP викликає "відкритість" списків за нового виборчого законодавства.

"Як бачимо на моделі 2015, кожна партія може розраховувати мінімум на 10 перших місць у національному списку, а це повністю закриті місця — вони формально визначаються на з'їзді, а на практиці — лідером та ключовими "акціонерами", – доходять висновку у досліджені.

Окрім того, експерти відзначили, що новий Виборчий кодекс збільшить представництво жінок у Верховній Раді, але навряд відчинить двері для нових "облич".


"Так, зменшення бар'єру з 5 до 4% начебто дає шанс меншим партіям. Але якісно сформувати всі 27 виборчих списків зможуть лише дієві, розгалужені партії із відповідним людським та фінансовим ресурсом", – стверджують у K&K GROUP.

У компанії також додають, що через нововведення в законодавстві частина виборців зіпсує бюлетені. Утім, як свідчить досвідом європейських країн, таких виборців буде 3-4%.

"Виборчий Кодекс, можливо, відкриє нову епоху в українських виборах. Гра за новими правилами буде більш витонченою та цікавою. Щоб не програти і владі, і опозиції необхідно буде вдатися до шахових стратегій, продумувати на декілька кроків вперед, грати "по всьому полю" — і за себе, і за конкурентів", – підсумовують у K&K GROUP.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Нові правила придумали для шоу
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні